dijous, 6 de juny del 2013

Fem balanç, capítol 4: L'any del Júpiter

Com ja vam fer a la conclusió del curs passat, obrim la sèrie Fem balanç. 20 articulistes que segueixen l'actualitat dels 20 equips de Tercera analitzen l'any viscut a la categoria.

Quart capítol de la sèrie per al CE Júpiter. 18è classificat final, descendit a Primera Catalana. Les sensacions (personals, suposo) veient jugar el Júpiter a Tercera contrastaven amb el resultat final. Merèixer és un verb complicat de conjugar al món del futbol, però la proposta grisgrana al retorn a Tercera ha seduït diversos rivals de la categoria, si bé dues grans ratxes negatives acabaven condemnant els de Juanjo García. 

Repassa l'any del Júpiter en Josep Devesa, fundador i director del lloc web Planeta Júpiter, clau per seguir l'actualitat de l'entitat grisgrana.



FEM BALANÇ - CAPÍTOL 4


El futbol no fa jústícia amb el bon joc.
Les claus del descens
article de Josep Devesa / @JosepDevesa
edició de Roger Sánchez

El Júpiter ha acabat perdent la categoria després d'una temporada estranya. Una temporada en la qual ha mostrat un bon nivell de joc que no s'ha reflectit en els marcadors obtinguts. I és que l'aficionat al futbol en general valora molt el fet de jugar bé o malament, però ja se sap que en això del futbol el que realment compta són els resultats, i els del Júpiter han estat dolents. En aquest article mirarem d'analitzar el perquè de tot plegat. Els motius principals que, al meu entendre, han fet que l'equip del Poble Nou i Sant Martí acabés en el lloc divuitè de la taula i, per tant, a Primera Catalana.


Foto: Àngel Garreta / CEEuropa.cat

Abans de continuar voldria que el lector tingués molt present que aquest article no busca trobar culpables, ni criticar ningú. A més, penso que no és culpa de ningú en concret. A vegades surten les coses bé i altres vegades surten malament. És totalment lògic i comprensible. Però sempre és bo fer balanç, quan les coses surten bé i quan no. Analitzar possibles causes del que passa sempre va bé per mirar de no cometre els mateixos errors en el futur. Penso que l'esperit crític, sempre que sigui constructiu i respectuós, és positiu, i en aquest article simplement em limito a donar el meu humil punt de vista, des del màxim respecte cap a tota la gent de tots els àmbits del club. Espero, doncs, que ningú s'enfadi perquè molestar no és, ni de lluny, la meva intenció.

Aclarit això, entrem en matèria. Aquests són, des del meu punt de vista, els factors que han dut al descens al Júpiter:

Primer factor) Al Júpiter feia 10 anys que no se'l veia per aquesta categoria i, per tant, li ha costat adaptar-se. L'equip grisgrana estava habituat al futbol que es practica en categories més baixes. Un tipus de futbol més físic i menys tàctic del que es practica a Tercera. Tornar a aquest tipus de futbol després de tant temps d'absència li ha costat una mica més del que s'esperava.

Segon factor) Mal encert en els fitxatges. En molts casos, no han rendit el que s'esperava d'ells. Dels jugadors que es van fitxar a l'estiu, només Santolalla ha mostrat un gran nivell durant gran part de la lliga. No obstant, el club ho solucionava en part amb els fitxatges posteriors d'Alex Garcia, Lalo, Jaume Albert, Sergi Pérez i, especialment, Fernando Velillas. Tres d'ells acabaven sent titulars indiscutibles per a Juanjo Garcia. Resumint: dels 13 fitxatges que s'han fet en total,  només tres o quatre han donat el rendiment esperat, i gairebé tots aquests encerts arribaven amb la temporada ja començada. Però insisteixo en el que deia abans: això no és culpa dels jugadors ni dels qui els van fitxar. Simplement a vegades surten les coses bé i altres vegades no. Ningú és perfecte. El club ha encadenat tres ascensos consecutius i havia d'arribar algun dia en què les coses no sortissin tan bé com fins ara.

Tercer factor) Durada excessiva de les ratxes negatives. Hi ha hagut dues ratxes molt llargues de partits sense guanyar, la pitjor de les quals va ser a la primera volta, quan l'equip va estar 11 partits consecutius sense conèixer el triomf (amb nou derrotes consecutives). Els jupiteristes han arrossegat aquesta pesada llosa durant la resta de la temporada, tot i que finalment van arribar a l'última jornada amb opcions de salvació.

Quart factor) Excessiva fragilitat defensiva. El Júpiter ha acabat la lliga com a tercer conjunt més golejat. Una fragilitat defensiva que no s'ha vist en les anteriors temporades, quan precisament la fortalesa defensiva era un dels trets diferencials de l'equip. Sense anar més lluny, la temporada anterior a la que acabem de finalitzar, el Júpiter va ser un dels conjunts menys golejats dels dos grups de Primera Catalana.

Cinquè factor) L'he deixat per al final perquè és un motiu una mica tòpic i típic en el món del futbol per justificar derrotes, però honestament crec que també ha tingut el seu punt d'influència en el descens del Júpiter: la mala sort. Hi ha una dada molt significativa que demostra una mica aquest factor, i és el fet de que tot i que el Júpiter s'ha passat gran part de la temporada en llocs de descens, gairebé no ha encaixat golejades. Els únics marcadors inflats (de més de tres gols) que ha patit han estat dos 4-0 inapel·lables contra el Balaguer i l'Olot (cuer i líder, curiosament). De les altres 17 derrotes patides, 13 han estat per la mínima, i dues de dos gols de diferència. Jugades puntuals, en què un error defensiu et costa un gol, o un contraatac aïllat, o un penal, o un error de marcatge, o fins i tot errors arbitrals… s'han perdut molts punts en aquest tipus de jugades, on intervenen per una banda errades de concentració i per l'altra el que dèiem, mala sort.


Elhadji, una de les sensacions del curs // Àngel Garreta - CEEuropa.cat

Hi pot haver més factors que hagin conduït el Júpiter a tornar a Primera Catalana un any després d'ascendir, però segons el meu punt de vista els principals són els que acabo d'explicar. Esperem que la temporada propera sigui molt millor i que aviat puguem tornar a gaudir de la presència del Júpiter, un històric de la Tercera Divisió, a la seva categoria històrica natural.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada