dijous, 27 de març del 2014

En nom del gol

En paral·lel a la lluita pel títol, pel play-off i per eludir el descens, les tres grans guerres que centraran l'atenció les últimes vuit jornades, en les distincions individuals destacarà una altra pugna, la de ser el màxim golejador de la categoria, succeint noms cèlebres com els de Dani Planagumà (màxim anotador el 2012) o Carlos Martínez (el 2013), ambdós promocionats a Segona B des que van assolir el títol. Repassem algunes dades dels principals golejadors d'aquest curs, així com algunes curiositats.

Qui succeirà Carlos Martínez com a màxim golejador? // (Arxiu) Martí Albesa - UEOlot.com

A priori, i sempre que no es produeixin sorpreses anotadores puntuals en algun dels vuit capítols que tancaran el curs (un pòquer, o un parell de hat-tricks) hi ha quatre grans aspirants a ser el màxim golejador de la temporada, els quatre davanters que es troben ara separats per tan sols tres dianes al capdavant.

Manel Sala, del Manlleu, és el principal aspirant. Suma 19 dianes, i ha estat l'únic jugador de Tercera capaç d'anotar un pòquer de gols els últims tres cursos. Sala encadena ara quatre jornades sense marcar, si bé va tancar la primera volta amb 16 dianes, rècord anotador dels últims cursos, per sobre dels 15 de Carlos Martínez (Olot) l'any passat, o dels 12 del mateix Martínez i de Xavi Molist (Terrassa, ambdós) l'any anterior. El curs passat Sala va ser el setè màxim golejador del grup, anotant 14 dianes. La temporada anterior, en aquest cas amb l'Olot, n'havia marcat 7.


Manel Sala, en l'últim gol que ha marcat, al Nou Sardenya // Àngel Garreta - REMImages.com

El segueixen, a dos gols de diferència, amb 17 anotacions, Ernest Forgas, del Rubí, i Javi Revert, del Palamós. Forgas s'ha destapat enguany com un golejador insaciable, multiplicant ja per més de vuit les dades ofertes l'any passat. Lesions i pocs minuts a la Pobla Mafumet van fer que tanqués el curs al Tarragonès amb tan sols dos gols. És el davanter més jove dels que se situen al capdavant de la llista, amb tan sols 20 anys.


Ernest Forgas, el golejador del 1993 // Àngel Garreta - REMImages.com


El cas de Javi Revert és la regularitat feta davanter. Màxim golejador del grup 1 de Primera Catalana el curs 2011/2012, el de l'ascens del Palamós, i 20 gols l'any passat a Tercera, quart màxim anotador, feien preveure el seu nom a la llista de realitzadors d'aquest curs. El seu olfacte i la bona associació amb companys d'atac com Sergi Arimany o José M. Puga 'Pugui' han fet la resta.


Revert, 17 gols aquest curs... amb el 3 a l'esquena // Àngel Garreta - REMImages.com

Va superar Revert en una posició a la taula final de golejadors del curs passat Javi Sánchez. El davanter badaloní, 22 gols amb el Rubí, se situa ara un lloc i un gol per sota del golejador palamosí, amb les 16 dianes anotades per Sánchez a l'Europa. Una explosió golejadora els últims dos cursos, després d'haver-ne anotat 6 la temporada 2011/2012 amb el Castelldefels.



El fusell segueix ben calibrat // Àngel Garreta - REMImages.com


Rere el pòquer d'asos, els quatre davanters que sumen entre 16 i 19 gols, hi ha noms a tenir en compte però que són un esglaó per sota quant a gols. Tres dianes menys que Javi Sánchez suma un altre matador de la categoria, Óscar Muñoz (Cornellà, 13 dianes), que s'ha perdut l'últim mes i mig per lesió. És el tercer curs seguit que Muñoz supera la desena de gols, després d'haver-ne anotat 11 amb el Vic (curs 2011/12) i 12 amb Castelldefels i Europa (la temporada passada).

Nils Puchades (Muntanyesa, 12) i Sergi Arimany (Palamós, 11) completen la nòmina de jugadors amb dos dígits als gols marcats aquest curs.

Reincidents
Manel Sala, màxim anotador, ha completat partits tan volcànics que ha repartit els seus 19 gols en "només" 12 partits. Quatre doblets i un pòquer (al camp de la Rapitenca, el primer cap de setmana de 2014) conformen la producció anotadora de Sala.

Quin és el jugador que ha marcat en més partits diferents? És Javi Revert, que ha marcat a la meitat de les jornades disputades fins ara, en 15 partits. Revert només ha marcat dos doblets, al camp de la Muntanyesa i a casa contra el Vilassar de Mar. En la resta de 13 partits en què ha marcat anotava un gol.

Revert, celebrant el gol a Cornellà el curs passat // Arxiu - Vídeocaptura ETV

Ernest Forgas, en 14 jornades, i Javi Sánchez, en 13, completen el podi de jugadors més reincidents de cara a gol. Óscar Muñoz, per exemple, ha marcat els seus 13 gols en 12 partits, els mateixos amb què Manel Sala n'ha sumat 19, com dèiem a l'inici.


Amb estrella
Hi ha dos jugadors que mantenen la ratxa de marcar en duels en què el seu equip no ha perdut. Qui manté millors registres en aquest aspecte és Javi Sánchez. El davanter de l'Europa ha marcat els seus 16 gols en 13 partits. I d'aquests 13 partits, l'Europa no n'ha perdut cap. El balanç, 10 victòries i 3 empats. Curiosament, els tres empats en què ha marcat s'han produït lluny del Nou Sardenya (Cornellà, Gavà i doblet a Ascó). Al Nou Sardenya Javi Sánchez ha marcat 7 gols en 6 partits... tots 6, victòries escapulades.

Javi Sánchez i el Sardenya, garantia de victòria // Àngel Garreta - REMImages.com

El següent que té estrella havent marcat més de 10 gols és Nils Puchades, de la Muntanyesa. Ha marcat 12 gols en 11 partits. Dels 11 duels, la Monta no n'ha perdut cap. 9 victòries i 2 empats per als de Nou Barris sempre que Nils ha marcat. Els dos empats en què Nils marcava eren davant els dos conjunts empordanesos del grup català de Tercera, el Figueres (3-3 a Nou Barris) i el Palamós (2-2 al Baix Empordà).

Nils i gol no equivalen a derrota // Àngel Garreta - REMImages.com

També Alberto Padilla, de la Monta, ha marcat sempre en partits que els de Manolo González no han perdut. Són 9 gols en 7 partits, de balanç 6 victòries i 1 empat (a Cerdanyola).


Garantia d'èxit
Cal baixar una mica més a la llista d'anotadors per trobar uns quants exemples de jugadors que mantenen una norma impol·luta: Sempre que marquen, els seus equips guanyen. 

Si mirem els jugadors amb un mínim de 6 gols marcats, trobem quatre futbolistes que mantenen a ratlla aquest sinònim victoriós quan veuen porteria.


Santi Triguero Blanch. ST11 // Àngel Garreta - REMImages.com

Santi Triguero (Vilafranca) és el jugador amb més gols que manté aquesta norma. El vilanoví ha marcat 8 gols en 5 partits que han suposat 5 victòries per al degà penedesenc. Un doblet a domicili (al camp de la Grama), un hat-trick a casa (contra el Palamós) i tres gols en tres triomfs més al Municipal converteixen el prestigiós davanter (més de 600 partits a la seva carrera) en golejador 100% victoriós.

Baruc Nsué (Cornellà) és el jugador que ha mantingut la norma en més partits. La perla ha marcat 6 gols en 6 partits aquest curs... que han acabat amb balanç de 6 victòries per al conjunt del Baix Llobregat. Baruc ha marcat en els triomfs a casa contra el Cerdanyola, el Vilassar de Mar i el seu exequip, el Manlleu; i en les victòries a domicili als camps de Figueres, Gavà i Rapitenca.

6 de 6 per a Baruc // Àngel Garreta - REMImages.com

Pedro García (Terrassa) i Ferran Vila (Rubí) presenten entre ells les mateixes xifres. Han marcat tots dos 7 gols en 5 partits... i en els dos casos els partits han acabat amb 5 victòries per als dos conjunts vallesans als quals defensen. García ha marcat en tres partits a l'Olímpic de Terrassa i en dos duels a domicili (a Rubí i a Sant Feliu de Llobregat); i Vila, només un cop a domicili (al Joan Baptista Milà) i quatre a Can Rosés.


Pena màxima
Des del punt de penal tenim un empat a l'hora de buscar el màxim golejador. Ernest Forgas (Rubí) iguala amb un autèntic especialista, Albert Cazorla (Cornellà). Els dos han sumat 6 gols de penal aquest curs, el màxim registre del grup. Per a Forgas representen el 35% dels gols marcats... i per a Cazorla, el 100%, són els 6 gols que ha sumat aquest curs.

Albert Cazorla, l'especialista // Àngel Garreta - REMImages.com

Per darrere de Forgas i Cazorla des dels onze metres hi ha Albert Cuadras (ara a l'Europa, però va sumar els gols amb el Cerdanyola) amb 5 penals convertits, i Fran Fuentes (ex-Vilassar de Mar) i Javi Revert (Palamós), amb 4 gols. 


Quadre d'honor
Tenint en compte que els dos màxims golejadors del curs passat (Carlos Martínez i Enric Gallego) van promocionar a Segona B, els dos que els van seguir a la llista de màxims golejadors han mantingut l'excel·lent ritme anotador el curs següent. Així, Javi Sánchez (38 gols en aquests gairebé dos cursos) i  Javi Revert (37 dianes) han mantingut registres anotadors del curs passat. Manel Sala i Óscar Muñoz, a més, han ampliat ja els seus registres respecte el curs passat, quelcom que és prou notori en els casos d'Ernest Forgas (de 2 gols a 17, fins ara) o Nils Puchades (de 2 a 12).

Si ampliem la cerca als últims tres cursos, Óscar Muñoz se'ns mostra, ara mateix, com l'únic jugador que ha superat la desena de gols anotats durant tres lligues seguides (11, 12 i 13 gols, per aquest ordre). 

Óscar Muñoz, garantia de la desena de gols per curs // Artur Tura - Torneig d'Històrics

L'any passat quatre jugadors (Carlos, Enric i els Javi, Sánchez i Revert) van superar els 20 gols anotats, quelcom poc habitual els últims cursos. La temporada anterior, per exemple, van ser tres els jugadors que ho van aconseguir (Planagumà, Bacari i Carlos).

Els 26 gols marcats en lliga regular per Carlos Martínez, de l'Olot, el curs passat (s'ampliaven a 31 amb el play-off) significaven el millor registre des del 2006, amb els 29 gols de Micky Albert, llavors al Gavà. Els últims golejadors, a més de Carlos, han estat: Dani Planagumà (Manlleu 11/12, 21 gols a la lliga, un més al play-off), Melo (Cornellà 10/11, 20), Sergio Cirio (Prat 09/10, 24), Planagumà (Manlleu 08/09, 22) i Joan Molina (Premià 07/08, 21).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada