dilluns, 22 de setembre del 2014

Cap a Moldàvia!

La selecció catalana amateur ja és a Moldàvia, on a partir d'aquest dimarts disputa la fase intermèdia de la Copa de les Regions UEFA. El combinat de Toni Almendros hi arriba per segon cop consecutiu, després de reeditar el campionat estatal, a Segòvia el mes d'abril. La il·lusió i el repte és tornar a una fase final, amb el record un punt amarg, un punt reafirmant, de l'experiència del Vèneto, en què els catalans van caure a la tanda de penals de la final, el juny de 2013.

Recepció oficial de la Secretaria General de l'Esport, dimecres passat // FCF

És un repte i és il·lusionant, i la incertesa de desconèixer els rivals i què es trobaran sobre el terreny només és un factor més al qual el grup vol adaptar-se com ja ha fet abans a Astúries, Kíev, el Vèneto o Segòvia. Nova temporada, però mateix esperit, i mateix patró, per al cos tècnic encapçalat per Toni Almendros. Un equip tècnic que en totes les concentracions ha buscat professionalitzar al màxim els dies previs a les competicions.

Les seleccions regionals vencedores d'Ucraïna, Irlanda del Nord i Moldàvia (amfitriona) seran els tres obstacles que, en dies alterns (partits els dies 23, 25 i 27), voldran superar els catalans per ser una de les 8 seleccions que lluitin pel títol a la fase final, prevista per al mes de juny en una seu que sortirà d'algun dels finalistes.

Repassem els 18 escollits a la llista de Toni Almendros.

Porters
Miguel Ramos, experimentat al futbol català // Alex Gallardo - GallardoPhoto.com

Miguel Ramos
UE Rubí
05/10/1986 (27 anys)
Fases oficials anteriors: Debutant
Porter amb molta experiència al futbol català... i lluny de les nostres fronteres, amb pas per Grècia inclòs. Va tastar el que és competir a Segona B, amb la Gramenet, i després ha jugat en diversos clubs de Tercera, del Premià al Vilafranca, passant pel Prat, com a segon porter de Toni Texeira a Segona B. El Rubí li donava aquest curs l'alternativa, i la possibilitat d'ocupar la titularitat sota pals, i el porter colomenc no ho ha desaprofitat. Amb l'oportunitat ha arribat també la primera crida d'Almendros, després de la bona resposta de Ramos als amistosos estivals.


Unzué, en un partit a la Bòbila enguany // Havok CF Gavà

Jesús Unzué
CF Gavà
25/12/1993 (20 anys)
Fases oficials anteriors: Debutant
Unzué és el representant de la nova escola de porters catalans, que s'obren pas sense pressa però sense pausa al futbol de casa nostra. Va destacar al Martinenc, va entrar a Tercera com a segon porter de Segovia al Rubí, però va tenir ambició per seguir lluitant per ser titular en alguna plaça... i la va trobar. Un dels equips que més aposta pels joves, el Gavà, el signava aquest estiu, i Unzué hi ha correspost amb sobrietat, encaixant pocs gols (4 en 5 jornades, i només un gol en contra a casa). Còmode en el joc de peus, ràpid i àgil, Unzué serà l'equilibri a l'experiència de Miguel Ramos, en l'estructura habitual de Toni Almendros en les eleccions dels porters per a les convocatòries.

Defenses
Capità a l'Europa, capità a Segòvia i peça clau // Àngel Garreta - REMImages.com

Alex Cano
CE Europa
07/03/1988 (26 anys)
Fases oficials anteriors: 6 (Vila-joiosa, Astúries, Kíev, Vèneto, Cornellà i Segòvia)
Alex Cano és la selecció catalana amateur. No és una analogia plena, perquè un i altre són mil i un matisos més, però el capità de l'Europa ha evolucionat al futbol català en paral·lel al creixement del combinat amateur. Central atent, sobri, de bona sortida de pilota i versàtil adaptant-se fora de la zona de comfort, Cano ha esdevingut els últims cursos un dels jugadors més destacats de la categoria. Capità al seu club i capità a Segòvia, exerceix de líder des del centre... o des de la banda. És central però l'hem vist al lateral, fent incursions a l'atac... d'extrem o de segon davanter. El que no canvia, jugui on jugui, és la seva fiabilitat en el joc aeri. Amb Putxi, és l'únic futbolista que no s'ha perdut cap fase oficial dels dos cicles amb Almendros de seleccionador.

Torna el capità Albert Vivó // Alex Gallardo - GallardoPhoto.com

Albert Vivó
CF Gavà
14/02/1986 (28 anys)
Fases oficials anteriors: 2 (Kíev i Vèneto)
Amb Vivó retorna a la selecció l'home que va lluir el braçal català a la cita del Vèneto, la que va estar ben a punt de coronar Catalunya com a campiona europea del futbol amateur. Amb la seva tornada a Tercera (mig curs a l'Europa, ara al Gavà de nou), Vivó tornarà a oferir moltes solucions a Toni Almendros. Al camp, podent jugar de central o de mig centre, sòlid al darrere i amb visió al davant, però també fora del terreny de joc, amb el seu lideratge còmplice, segur i tranquil. El seu retorn ha estat una de les claus de l'inici del Gavà, on exerceix de líder de la defensa, amb l'elegància habitual amb què impedeix les incursions del rival. Com agrada al seleccionador, al davant Vivó és un puntal també al joc aeri.

Luca Ferrone s'estrena a la selecció // Havok CF Gavà

Luca Ferrone
CF Gavà
07/06/1993 (21 anys)
Fases oficials anteriors: Debutant
Debuta a la llista un dels laterals amb més projecció de Tercera. Luca Ferrone juga a la dreta al Gavà, i excel·leix per les seves prestacions físiques, que li permeten tenir molt de recorregut durant els 90 minuts, i fins i tot buscar el centre en algunes incursions de perill gavanenc. Com el seu company a l'esquerra, Juanito, Ferrone és un fidel reflex del perfil de futbolista que vol Albert Poch al seu equip: jove, atrevit, ràpid, amb nervi. Aquest desvergonyiment, unit a la seva seguretat i tècnica, poden ser un al·licient més per al bloc de Toni Almendros, seleccionador que busca sempre entrega als laterals. Ocuparà el lateral dret, on a l'anterior etapa europea (Kíev i Vèneto) va destacar un correcamins, Joel Marín.

David Payán, lateral esquerre ripollès // @ViuelManlleu

David Payán
AEC Manlleu
15/03/1990 (24 anys)
Fases oficials anteriors: Debutant
El lateral esquerre de la selecció va ser compartit a Segòvia per David Márquez i David López. Ara, amb la marxa de Márquez a Segona B i la possibilitat que David López es pugui ubicar més al centre, arriba el torn a la selecció per a Payán. 24 anys però prou recorregut al futbol amateur. Descoberta a la Gramenet, on va ser sensació quan va ascendir del filial, va ser una de les peces destacades d'una defensa molt celebrada, la de la Muntanyesa del curs passat. Tot i patir una lesió que li va restar continuïtat, va tancar la temporada com un dels laterals esquerre més destacats. Aquest curs buscava fer un pas més al Manlleu. Per ara, li arriba l'aparador europeu de la selecció catalana amateur.


Andrés Borges enllaça la tercera cita seguida amb la selecció // Àngel Garreta - REMImages.com

Andrés Borges
CF Muntanyesa
03/03/1987 (27 anys)
Fases oficials anteriors: 2 (Cornellà i Segòvia)
El kàiser de la Muntanyesa es va guanyar el lloc a la fase estatal... tot i que ja se l'havia guanyat, potser subconscientment, amb els últims anys d'entrega en clubs de Tercera com el Palamós o, evidentment, la Muntanyesa. Borges és l'ànima de la defensa de la Muntanyesa, el cor de l'èxit de l'equip de nou Barris el curs passat. Central fort, que marca la línia, però alhora sobri i de bona sortida de pilota, a Cornellà i Segòvia es va entendre de meravella amb Alex Cano i el seu soci més habitual, Amantini (a Cornellà). És un altre dels "capitans sense braçal" de la convocatòria, que alça la veu al camp i que és escoltat com pocs fora del terreny de joc.



David López, a la prèvia de la semifinal de Segòvia // Álvaro Montoliu - FCF

David López
UE Rubí
10/01/1987 (27 anys)
Fases oficials anteriors: 1 (Segòvia)
L'entrega de David López va captivar Toni Almendros a la prèvia de la cita segoviana, quan va optar pel futbolista llavors del Cerdanyola per suplir l'absència de Xavi León, lateral esquerra a les cites de Kíev, Vèneto i Cornellà. López, que va adaptar-se amb molta normalitat de ser un dels homes clau de la Rapitenca a guanyar-se un lloc a Cerdanyola, va respondre a la crida amb entrega i lluita cobrint les envestides dels rivals a la disputadíssima cita segoviana. Amb la seva arribada a Rubí, el jugador ha fet un pas més (dos gols en l'arrencada de la lliga), i Almendros el veu com un altre dels futbolistes que poden actuar de comodins, abandonant el lateral per anar al centre, sigui a la defensa o per davant d'aquesta. López, també de prestacions òptimes a pilota aturada, vol respondre un cop més, ara fent el salt a Europa.

Migcampistes
Putxi repeteix per setè cop... ara amb samarreta d'equip nova // Àngel Garreta - REMImages.com

Gerard Puigoriol 'Putxi'
CE Europa
06/05/1991 (23 anys)
Fases oficials anteriors: 6 (Vila-joiosa, Astúries, Kíev, Vèneto, Cornellà i Segòvia)
El "veterà" de 23 anys, l'home que és a tot arreu, que juga de perfil, que escombra, neteja i organitza, retorna a la selecció catalana amateur, on té lloc fix des de fa gairebé tres anys. Gerard Puigoriol, tot i la seva modèstia i excel·lents formes, és pedra angular de la selecció. Versàtil per a Almendros (l'hem vist al lateral, més enllà del seu lloc habitual al mig), Putxi estrena selecció des del seu canvi d'equip, amb l'aposta que el de Calders ha fet aquest estiu per l'Europa. Respectat pels seus companys, els seus crits d'ànim a la final de Segòvia són un dels records sonors, pràcticament intangibles, dels èxits recents de la catalana UEFA. Arriba a Moldàvia disposat a entregar-se a fons, a controlar de reüll i a mirar endavant, com ha fet en les sis cites anteriors.



Padilla, element clau al mig del camp a Segòvia // Àngel Garreta - REMImages.com

Alberto Padilla
CE Europa
20/11/1986 (27 anys)
Fases oficials anteriors: 1 (Segòvia)
La predilecció de Toni Almendros pels futbolistes que ofereixen més d'una possibilitat de joc, en aquest cas de mig del camp en amunt, passava a l'hora de fer la convocatòria per a Segòvia, per convocar Alberto Padilla. El futbolista, llavors a la Muntanyesa, podia ser or per a la selecció. Interior que se sent còmode jugant de 10, efectiu a pilota aturada, altament tècnic... al seu debut oficial amb la selecció, Almendros ja veia que no s'havia equivocat. Gol contra Múrcia a la semifinal, i bones sensacions. Després de tancar l'any com una de les grans figures de la Monta, disputant dues rondes de play-off, el seu salt a l'Europa manté la seva presència al combinat català, on vol oferir les seves prestacions tot terreny, treball defensiu i visió ofensiva, dos en un, a les quals afegirà la importància a pilota aturada, element bàsic al futbol català... i a la selecció, per desencallar partits.



Guzmán, tècnica i equilibri a la medul·lar // Àngel Garreta - REMImages.com

Carlos Guzmán
CE Europa
02/09/1990 (24 anys)
Fases oficials anteriors: 1 (Segòvia)
Carlos Guzmán també es va estrenar amb la selecció oficialment a Segòvia (ja havia entrat a la llista prèvia per al Vèneto) i ara repeteix. Migcampista entregat, altament tècnic i destacat en les arribades de segona línia, el seu treball regular a l'Europa ha estat el gran valedor de la confiança d'Almendros. Ara serà un dels interiors per afrontar dos conjunts de l'Est, associats normalment a treball físic per sobre de tècnica o tàctica, elements en els quals pot marcar la diferència. La seva visió de joc i el seu potent xut són armes afegides per a Guzmán, que acaba de complir 24 anys i busca repetir els èxits que va celebrar el mes d'abril a Segòvia.



La visió i la capacitat a pilota aturada de Batanero poden ser bàsiques // Àngel Garreta - REMImages.com

David Batanero
Terrassa FC
27/09/1988 (25 anys)
Fases oficials anteriors: Debutant
Batanero pot ser germà bessó, en la convocatòria, d'Alberto Padilla. El futbolista s'ha fet un nom a Tercera els últims cursos, als passos per Rubí, Palamós i ara Terrassa. Batanero és un playmaker, un creador de joc, un arquitecte amb la pilota als peus que, a més, és un puntal a pilota aturada, servint molts gols en faltes laterals... i fins i tot anotant-les. S'estrena a la selecció catalana després de participar en alguns amistosos els últims anys, i hi arriba per ser decisiu al penúltim pas, a la franja ampla que va del mig del camp a la frontal, preparat per donar l'última passada, aprofitar una segona jugada, treure un xut sec de la màniga o preparar un servei de falta que pugui ser decisiu.



Jordi Aumatell torna a la selecció dos anys i mig després // @ViuelManlleu

Jordi Aumatell
AEC Manlleu
28/06/1991 (23 anys)
Fases oficials anteriors: 1 (Astúries)
"Torna el fill pròdig" sonaria redundant i d'allò més fàcil. Però la convocatòria d'Aumatell, després del retorn a Tercera dos cursos després, significa una novetat ja coneguda. Va participar a la cita d'Astúries amb només 20 anys i ara, quan ha passat de ser un bon escuder a liderar el joc ofensiu del Manlleu (amb el golejador Manel Sala), torna al bloc de Toni Almendros per oferir la seva visió, el seu olfacte golejador, i les possibilitats múltiples d'ubicació. El seleccionador el podria ubicar al mig del camp, tenint clar que la versatilitat d'Aumatell l'aproparà a l'atac, multiplicant les possibilitats d'associació amb els davanters o d'acabar actuant com un 9 camuflat. Aumatell ha tornat. Al Manlleu, a Tercera i a la selecció catalana amateur.



Nils ja va destacar en els amistosos d'estiu, com aquest a Mollet // FCF

Nils Puchades
CE Europa
24/12/1989 (24 anys)
Fases oficials anteriors: Debutant
Va ser un dels jugadors més decisius del grup català de Tercera, liderant el joc d'atac de la Muntanyesa que assolia dues rondes de play-off. Al tercer curs a la categoria Nils ha trobat l'estabilitat, les lesions l'han respectat, i els seus 15 gols eren prou reclam per a l'Europa, primer, per confirmar-ne el retorn; i per a la selecció, després, per donar-li la gran oportunitat de l'estrena oficial. Vertical, ràpid, intens i explosiu, les virtuts de Nils van lligades a les pretensions del cos tècnic de la catalana UEFA, que busca homes de banda amb capacitat per desbordar i arribada a porteria (llegeixi's els casos de Velillas o Pedro Bilbao en paral·lel). A més, la disciplina tàctica de Nils el pot fer ubicar una mica més endarrerit, mantenint la seva caiguda a banda. 

Davanters
Velillas ha tornat a Tercera...i a la selecció // Àngel Garreta - REMImages.com

Fernando Velillas
FC Martinenc
21/07/1986 (28 anys)
Fases oficials anteriors: 1 (Cornellà)
Torna també a la selecció Fernando Velillas, jugador del qual ja s'han descobert la majoria de virtuts. El davanter del Martinenc (descobert a Tercera al Júpiter, consagrat al Cerdanyola i amb un pas breu per la Segona B) ofereix qualitat individual a banda esquerra, molt de gol i un talent tècnic que el pot convertir en element desequilibrant de qualsevol tipus de duel. El seu potent xut i el perill que aporta quan s'apropa al centre, amb l'unió amb un 9 més fix (abans i ara Elhadji o Juanlu, enmig Quim Solano), són una altra de les qualitats que es posa ara al servei de la selecció. 



Sascha Andreu, el 9 debutant // Francisco Carrasco - AEPrat.com

Sascha Andreu
AE Prat
12/08/1986 (28 anys)
Fases oficials anteriors: Debutant
La figura del 9 era una de les grans incògnites per a aquesta convocatòria. La constant marxa de jugadors que han ocupat aquest lloc en anteriors convocatòries (Carlos Martínez, Óscar Muñoz, Josele) obria la porta a veure una parella (Almendros sempre en convoca dos, de perfils diferents) nova o, amb el retorn de Boris, a l'aparició d'un debutant. L'elecció del seleccionador ha estat Sascha Andreu, davanter plenament establert a Tercera, categoria en què l'hem vist al Castelldefels, la Grama, la Monta i ara el Prat. Andreu respon a un perfil dels que agrada a Almendros. Es tracta d'un 9 fort físicament, fixador de defenses, que treballa bé el joc d'esquenes i que obre espais als homes de banda, claus en el dibuix tàctic de la selecció. Ha marcat 20 gols els tres cursos anteriors a la categoria (enguany n'ha sumat un altre en cinc partits) i és clau en partits de brega i lluita, com podrien ser els que la selecció es trobarà a Moldàvia.



Pedro Bilbao, una de les perles de la selecció // Francisco Carrasco - AEPrat.com

Pedro Bilbao
AE Prat
23/06/1993 (21 anys)
Fases oficials anteriors: 1 (Segòvia)
El jove Pedro Bilbao, el segon home de menys edat de la convocatòria, després de Jesús Unzué, va captivar la selecció catalana UEFA amb un parell de detalls. Va ser revulsiu, venint de la banqueta, a la semifinal del campionat estatal contra Múrcia, amb una jugada de rauxa a banda esquerra que va precedir el gol de Josele (2-1 provisional). En aquells instants es va captar l'essència de Bilbao: ràpid, elèctric, intens  i amb molt olfacte de gol o, si més no, amb facilitat per crear perill. Les lesions encara no li han donat la continuïtat desitjada a la categoria, si bé en l'inici de curs del Prat (cuer després de cinc jornades) ha ofert algunes de les notes positives del conjunt potablava, marcant la diferència a la dreta de l'atac. Pot ubicar-se en ambdues bandes i és una peça a tenir molt en compte.



Boris Garrós, el davanter amb més pes a la selecció // Àngel Garreta - REMImages.com

Boris Garrós
UE Rubí
22/06/1988 (26 anys)
Fases oficials anteriors: 2 (Kíev i Vèneto)
Boris Garrós és un altre jugador que marca diferències. Les seves virtuts són molt cridaneres: jugador de xut potent, amb molt de gol i capaç de desmarcar-se del perfil de 9 clàssic, habituat a adaptar-se a haver de jugar caient a bandes. El seu idil·li amb el gol a l'inici de la temporada 2012/2013 (9 gols als 8 primers partits, sumant lliga i fase intermèdia de Kíev) el van convertir en el màxim golejador de la selecció catalana amateur al continent, gràcies al triplet aconseguit a Ucraïna. Els 11 gols en lliga aquell curs i el bon paper al Cornellà el van ascendir a Segona B. Els passos pel Sant Andreu i el Prat, bàsicament aquest últim, l'han enfortit encara més, i a l'inici d'aquest curs lidera les primeres passes fermes del Rubí. Està cridat a ser líder ofensiu de la selecció, amb possibilitat d'actuar de 9 ben associat amb els punyals que s'ubiquin a bandes, o de ser ell qui caigui en un extrem i busqui l'enteniment amb Sascha o els altres homes d'atac.


Horaris i rivals
Els set debutants en una fase oficial // FCF

Catalunya s'estrenarà a la competició dimarts, 23 de setembre, a les 15 hores d'aquí. Sempre jugarà a aquesta hora, amb partits dia sí, dia no. Els rivals són els representants vencedors de les fases estatals d'Ucraïna, Irlanda del Nord i Moldàvia. Aquesta és l'agenda de partits d'aquesta fase intermèdia:


COPA REGIONS UEFA - FASE INTERMÈDIA - GRUP 5
DIMARTS, 23 DE SETEMBRE
15h AF Piatykhatska (UCR)-Catalunya

DIJOUS, 25 DE SETEMBRE
15h ARF Telenesti (MOL)-Catalunya

DISSABTE, 27 DE SETEMBRE
15h Catalunya-Regió Est (IRN)


Fase final

Dolnoslaski (Polònia), primer combinat classificat // Ondrej Zlámal - UEFA

Si Catalunya supera aquesta ronda intermèdia, serà una de les vuit seleccions classificades per a la fase final de la competició, prevista per al juny de 2015 en alguna de les vuit seus dels participants. Aquest és l'estat dels altres grups a dia d'avui:



  • Grup 1: es decideix el 24 d'octubre (seu: Croàcia)
  • Grup 2: es decideix el 27 de setembre (seu: Eslovàquia)
  • Grup 3: es decideix el 29 de setembre (seu: Sèrbia)
  • Grup 4: es decideix el 24 d'octubre (seu: Hongria)
  • Grup 5 (el de Catalunya): es decideix el 27 de setembre (seu: Moldàvia)
  • Grup 6: es decideix el 5 d'octubre (seu: Malta)
  • Grup 7: es decideix el 29 de setembre (seu: Bielorússia)
  • Grup 8: ja classificada Dolnoslaski (Polònia)

D'on venim
Segòvia, l'èxit més recent // Álvaro Montoliu - FCF

Catalunya es troba en el segon cicle europeu de la competició, que arriba, lògica pura, després de ser campiona estatal per segon cop consecutiu. Repassem amb els articles que hem anat fent a tercera.cat els èxits més recents:

Seguiment
Des de Kíev, les competicions #CatUEFA compten amb periodistes desplaçats // tercera.cat

Amb la delegació catalana han viatjat, a més de futbolistes i cos tècnic, representants de la FCF, el director de Comunicació, Álvaro Montoliu, un càmera de FCF TV, Toni Simó, i tres periodistes catalans, un per cada un dels diaris esportius de tirada nacional que s'editen a casa nostra. Són els companys Manuel Segura (Mundo Deportivo), Miguel Pérez (Sport) i Rubén Miró (L'Esportiu de Catalunya). N'informaran als seus mitjans, però també trobarem informacions destacades als seus perfils de Twitter. Les imatges que gravi la FCF seran enviades als mitjans, i podran veure's a La Xarxa o a Televisió de Catalunya.

A més, al ser una competició UEFA, l'ens responsable del futbol d'elit europeu informarà al detall dels partits, amb minut a minut inclòs. Es podrà seguir en aquest enllaç, dedicat al grup 5, en què està enquadrada la selecció catalana.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada