dimecres, 4 de febrer del 2015

CopaCat: Gavà i Europa busquen ser a la final

Aquest dimecres es disputen les dues semifinals de la Copa Catalunya absoluta, amb participació d'un equip de Tercera a cadascuna de les dues. Gavà i Europa reben als seus respectius camps dos equips de Segona en dos moments de forma ben diferents. Els gavanencs s'enfronten al Girona, segon classificat a la categoria de plata, mentre que els graciencs rebran el cuer de la Liga Adelante, el Sabadell. L'objectiu, ser a la final, prevista per al proper 25 de març.


Europa i Gavà busquen una final de Tercera a la Copa Catalunya absoluta // Àngel Garreta - CEEuropa.cat

Després d'haver superat quatre rondes prèvies, dos equips de Tercera reben aquest dimecres al vespre dos conjunts del futbol professional, de Segona Divisió. En joc, a 90 minuts, hi ha l'accés a la final de la Copa Catalunya absoluta. L'Europa ja sap què és superar un equip de Segona, després de tombar el Barça B als quarts, i per al Gavà la semifinal suposa el retorn a la Copa, després d'haver quedat exempt de l'anterior ronda.

En el somni d'ambdós equips, repetir la fita del Manlleu, últim equip de Tercera que ha disputat una final de Copa Catalunya, la del curs 2011/2012, en què queia contra el Nàstic. L'últim equip de Tercera que s'ha endut la competició és el Balaguer, vencedor de l'edició del curs 2000/2001, en superar el Barça als penals (2-2, 4-3 a la tanda decisiva).

Aquests són els horaris de les semifinals de la Copa Catalunya absoluta (ronda a partit únic):

DIMECRES, 4 DE FEBRER
20h Gavà-Girona
20h Europa-Sabadell

L'Europa-Sabadell es podrà veure en directe per internet gràcies a FutbolCatMedia, des del seu web, futbolcatmedia.catDes de tercera.cat seguirem el partit al Nou Sardenya, i n'inclourem una ressenya a la crònica de les semifinals, aquest dimecres a la nit.


Europa-Sabadell
Espanyol B, Castelldefels, Ascó i Barça B. Equip de la part alta de Segona B, equip establer a Tercera, líder de Tercera, i filial de Primera situat a Segona. Aquest és l'historial d'eliminatòries que ha protagonitzat l'Europa a la Copa Catalunya absoluta aquest curs. Una llista que els de Pedro Dólera volen ampliar ara amb una cinquena víctima, també de la categoria de plata del futbol estatal. El Nou Sardenya es vestirà de gala tot i les previsions meteorològiques (amb fred i neu a cotes baixes) per rebre el Sabadell, que milita a Segona Divisió des del 2011. Es trobaran en Copa dos conjunts amb trajectòries ben diferents a les respectives lligues. A Tercera, els graciencs són en zona de play-off, a la quarta plaça, i encadenen vuit jornades sense perdre, amb especial inspiració fora de casa: en les últimes cinc sortides, balanç gairebé impecable: 13 punts de 15 possibles. Sí que viu un cert encallament l'Europa al Nou Sardenya: són quatre partits seguits sense guanyar-hi (una derrota i tres empats) i dos partits sencers sense marcar. De fet, l'últim triomf al Nou Sardenya va ser... a l'anterior ronda de Copa Catalunya, en l'exhibició escapulada contra el Barça B, el 12 de novembre. En lliga l'última victòria a casa es va produir tres dies abans, contra el Peralada (2-1, J12, veure Pantalla #3div5). L'Europa arriba al duel amb ganes de fer un pas més en l'excel·lent trajectòria a la competició, que ha comptat amb quatre rondes superades, dues victòries i dos empats, amb tots els partits disputats com a local:



Arriba al Nou Sardenya un equip situat dues categories per sobre, el Centre d'Esports Sabadell. El conjunt vallesà no travessa un bon moment a Segona. És cuer, només ha sumat una victòria en les últimes 12 jornades disputades, i amb l'arribada del nou tècnic, Alex Garcia, després de la destitució de Miquel Olmo, l'equip només ha sumat 6 punts dels últims 27 en joc. La permanència a la categoria és 4 punts per sobre quan queden 19 jornades per disputar-se, i per tant el partit de diumenge al camp del Numància s'endevina clau per al futur de l'equip (i del tècnic). La semifinal de Copa arriba enmig de les dificultats a la lliga... i de les complicacions per als arlequinats de vèncer fora de casa. Entre lliga, Copa del Rei i Copa Catalunya encadenen gairebé quatre mesos (des del passat 12 d'octubre) sense guanyar lluny de la Nova Creu Alta. Són en total 9 sortides seguides sense guanyar (7 a la lliga, 1 a la Copa del Rei i 1 a la Copa Catalunya), amb 2 empats i 7 derrotes. A l'anterior ronda, en l'estrena a la Copa catalana, els arlequinats empataven al camp del Cerdanyola (1-1), al qual superaven a la tanda de penals (3-4).


Els penals decidien el triomf del Sabadell a Cerdanyola, a quarts de final // CESabadell.cat

La possibilitat de donar entrada a 7 jugadors del filial a la convocatòria fa preveure que diversos futbolistes del Sabadell B juguin al Nou Sardenya... potser 10 dies abans d'enfrontar-se de nou a la lliga. Noms com els de Pol Roigé, Ernest Forgas o fins i tot el del màxim golejador del filial, David Jiménez (5 gols a la lliga) podrien formar part del primer equip. De fet, Forgas ja ha jugat amb el primer equip a les tres competicions que disputa, i Roigé va entrar a la convocatòria del partit de lliga de dissabte passat. A la porteria podria jugar David de Navas. El Santo era titular al duel contra el Barça B, però el retorn de Nauzet a la lliga després d'un partit de sanció podria fer que el madrileny fos titular al Sardenya. 


L'Europa i el Nou Sardenya volen reeditar una gran nit, com la de quarts de final // Àngel Garreta - CEEuropa.cat

A la ment de l'afició escapulada hi ha els títols assolits el 1997 i el 1998. El Sabadell, en canvi, no té cap títol, i només ha arribat un cop a la final. Va ser el 1991, quan la competició encara tenia el nom de Copa Generalitat. Els vallesans van caure al duel decisiu contra el Barça (6-3), al Camp d'Esports de Lleida. Sabadell i la Copa Catalunya sí que han tingut un vincle més estret els últims anys: la Nova Creu Alta ha estat l'escenari de tres finals del torneig disputades els últims 12 anys. Les dels cursos 2002/2003 (que guanyava el Terrassa), 2006/2007 (que s'enduia el Barça) i 2009/2010 (triangular que guanyava l'Espanyol).

Diversos enllaços per ampliar la prèvia del duel:


Gavà-Girona
Torna a la competició gairebé sis mesos després el Gavà, un equip completament diferent al que va superar les tres primeres eliminatòries el mes d'agost. L'exempció dels quarts de final va fer que els gavanencs se sabessin semifinalistes a la tardor. Entre l'últim duel de Copa (2-0 contra el Prat a la tercera eliminatòria) tot ha canviat molt: ja no hi és el tècnic Albert Poch, ni bona part dels protagonistes d'aquells primers partits de Copa i de la primera volta de la lliga. De fet, 6 futbolistes marcaven per al Gavà en les tres primeres rondes de Copa... i 4 ja no són a l'equip (Vivó, Zambudio, Ferrone i Grau). L'equip va arribar a ser setè, a només dos punts del play-off (a la J11, el primer cap de setmana de novembre). Llavors s'iniciava una sèrie de 10 partits sense guanyar, fins al triomf d'aquest diumenge a Palamós (1-4), que va condemnar als gavanencs. Ara obren la zona negativa, són antepenúltims, però compten amb els mateixos punts que el conjunt que marca la permanència, el Castelldefels (23). L'arribada a la banqueta de Juanma Pons, no exempta de polèmica després de la profunda crisi amb el canvi de gestió esportiva i les traumàtiques marxes del director esportiu, Ramon López Adán, el tècnic, Albert Poch, i bona part dels jugadors de la plantilla, no obtenia un resultat positiu fins diumenge passat, i ara, a la Copa, l'equip s'enfronta a un dels millors conjunts de Segona Divisió. Amb tot, l'historial del Gavà en aquesta edició del torneig és gairebé impecable. Tres eliminatòries superades, les tres a la Bòbila, concedint tan sols un gol (contra l'Hospi, en la segona ronda, decidida als penals) i anotant-ne 8. Pel camí han quedat dos equips de Tercera i un Segona B, més la ja citada exempció a quarts:



La principal arma dels gavanencs en atac és Xavi Civil, segon màxim golejador del grup català de Tercera (11) i màxim golejador de Tercera en totes les competicions, empatat amb Santi Triguero, del Vilafranca, amb 13 dianes. A les 11 de la lliga, Civil en suma dues en Copa Catalunya. Al davant el Gavà tindrà un rival de molt de pes. El Girona és, clarament, el millor conjunt català de la Segona Divisió, i allarga un any més que dolç. Amb el triomf de diumenge passat contra l'Alcorcón (3-0) els gironins s'han situat segons, en plaça d'ascens directe a Primera, després de 23 jornades disputades. El bloc de Pablo Machín destaca per les excel·lents xifres defensives. És el tercer equip menys golejat de Segona (19 dianes en contra), però alhora també és el tercer més golejador (35 gols a favor). Bona part dels mèrits atacants se'ls enduen homes com Felipe Sanchón, referència ofensiva i autor de 10 gols fins ara, i el nouvingut aquest curs, Fran Sandaza, un nou clàssic que ja suma 9 dianes. Amb ells, un bloc amb jugadors cada cop més contrastats a la categoria, des del porter Isaac Becerra al migcampista Eloi Amagat, i la suma de nous talents que han irromput amb força a Segona, com Jonas Ramalho, Jaime Mata o Àlex Granell, de bon record per als aficionats de Tercera, ja que va formar part de l'onze ideal 2011/2012 quan va militar per últim cop a la categoria, amb l'Olot. El Girona ha estat el millor equip de segona el mes de gener (13 punts de 15 possibles), encadena sis partits sense perdre i s'ha mostrat com un visitant temible aquest curs. A la lliga enllaça tres triomfs consecutius a domicili (a Palamós, Lugo i Santander). En l'estrena a la Copa Catalunya superaven als quarts de final un Segona B, el Badalona, a la tanda de penals (3-5, després de l'1-1 al temps reglamentari). Igual que en el cas del Sabadell, la possibilitat de convocar fins a 7 futbolistes del filial podria fer que viatgessin a Gavà alguns jugadors del Girona B, situat a la quarta plaça al grup 1 de Primera Catalana, en plena ratxa positiva de cinc partits sense perdre, amb 13 punts sumats de 15 possibles. 


El Gavà tombava el Prat el mes d'agost en l'última cita de Copa dels blaugrana // Facebook CF Gavà

El Gavà busca reeditar la seva millor actuació a la Copa Catalunya. Va ser finalista la temporada 2002/2003, quan jugava a Segona B, i va caure al partit decisiu contra un Segona, el Terrassa (3-0). El Girona, en canvi, mai ha arribat a la final. El seu sostre són les semifinals, màxim registre que buscarà batre a la Bòbila de Gavà aquest dimecres. Els gironins, en canvi, han fet d'amfitrions de la final de la Copa tres vegades els últims 12 anys, en les edicions de 2003/2004 (s'imposava el Barça), 2005/2006 (triomf per a l'Espanyol) i 2013/2014, l'última edició, amb victòria blaugrana. A més, l'estadi gironí acollia a finals de l'any passat la primera cita amb la Supercopa catalana, que guanyava el Barça a l'Espanyol.


Sabadell i Girona. Dos Segona visiten dos Tercera // CESabadell.cat

Diversos enllaços per ampliar la prèvia del duel:



Els vencedors d'aquestes semifinals de Copa accediran a la final, anunciada per al 25 de març, pendent però de la confirmació de disponibilitat per part dels finalistes, quan es conegui qui són.


El camí fins ara

Repassem les quatre rondes anteriors de la Copa Catalunya absoluta disputades fins ara, amb enllaços als articles que en vam fer en el seu moment a tercera.cat:





Golejadors
Aquest és el llistat complet de golejadors de l'edició 2014/2015 de la Copa Catalunya absoluta:

Javi Sánchez (Europa) és un dels set màxims anotadors de la Copa // (Arxiu) Àngel Garreta - REMImages.com
(En negreta, encara amb possibilitats d'ampliar els registres)

2 GOLS
Xavi Civil i Luca Ferrone (Gavà)
Genís Soldevila (Ascó)
Ignacio Rosillo i Javi Sánchez (Europa)
David Corominas 'Coro' (Olot)
Abraham Noé (Badalona)

1 GOL
Fernando Velillas, Juanlu i Elhadji Bandeh (Martinenc)
Jordi Aumatell i Manel Sala (Manlleu)
Uri Santos, David López i Carlos Martínez (Olot)
José Ramon, José L. Muntané 'Munta' i Albert Virgili (Ascó)
Francesc (Lleida Esportiu)
Carlos Esteban (Rubí)
Nacho del Moral (Prat)
Dani Prieto, Kevin Sánchez i Eric Martínez (Masnou)
Fran Bea, Esteve i Juanjo Prior (Badalona)
Cebrià Queralt 'Cebri' i Sergio Urbano (Vilassar de Mar)
Alberto Manga (Palamós)
Joel Marín (Cornellà)
Dani Romero i Edu de la Puente (Cerdanyola)
Roberto Camacho, Alex Poves i Ramon Rovira (Europa)
Adrià Grau, Fran Orellana, Albert Vivó i Gerard Zambudio (Gavà)
Ramon Masó, Pedro del Campo i Ritxi (Figueres)
Javi Carmona i José Javier (Santboià)
Lucas Viale (Sant Andreu)
Sergi Masqué (Reus)
Cervantes i Sergio Prieto (Castelldefels)
David Costa (Llagostera)
Eric Via (L'Hospitalet)
Juanlu (Girona)
Ernest Forgas (Sabadell)


El CE Manresa, campió de la Copa Catalunya Amateur // FCF.cat


Les tres Copes
Cal recordar que aquest any la FCF ha dividit l'antiga Copa Catalunya en tres competicions: la Supercopa Catalana, destinada als equips catalans de Primera Divisió, i que es va endur el FC Barcelona; la Copa Catalunya absoluta, destinada a equips de Segona, Segona B, Tercera i campions de Primera Catalana, i que aquest dimecres viu les semifinals; i la Copa Catalunya amateur, per als equips de les quatre categories de Catalana (excepte els campions dels dos grups de Primera), que es va endur el CE Manresa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada