divendres, 1 de gener del 2016

16 al·licients per al 2016 a Tercera

Entrem al 2016, l'any sis de tercera.cat (vam néixer l'agost de 2011) i, enlloc de fer balanç mirant enrere com hem fet els últims dies, a l'anàlisi a fons de 2015, intentem fer una projecció endavant i definir quins seran els principals focus d'atenció de l'any que tot just ara comença. El campionat d'hivern ja està decidit (per al Prat), i per tant la primavera serà l'època en què començarem a viure les emocions més fortes. Aprofitem aquest primer article de l'any per desitjar un feliç 2016 als lectors de tercera.cat i als protagonistes del grup català de Tercera.


El Prat inicia el 2016 aquest diumenge a Terrassa // Adrià Giménez - Flama i Ginesta


Un nou campió. El d'hivern ja el tenim, però queden per endavant 20 jornades per definir qui succeirà l'Ascó al palmarès de Tercera. Sis dels últims set campions (tots entre 2008 i 2014) aconseguien l'ascens a Segona B. Els asconencs, el curs passat, no podien completar títol i ascens. Algun candidat clar segons els precedents? Les estadístiques diuen que hi ha al voltant d'un 50% de casos als últims 30 anys en què el campió d'hivern (enguany el Prat) acabi sent campió de lliga. Des de la lliga 1985/1986, 15 dels últims 30 campions d'hivern ho han acabat sent a final de lliga. I de fet, quatre dels últims sis campions de lliga (Hospi, Llagostera, Olot i Ascó) havien estat abans campions d'hivern. Les excepcions? El Prat del curs 2011/2012 (el campió d'hivern va ser el Terrassa, i el Prat era segon a la J19) i el Cornellà de la 2013/2014 (campió d'hivern l'Europa, els verds eren cinquens). Quan ho sabrem? Com a tard, el 15 de maig, tot i que es podria avançar a principis de mes... o a finals d'abril, si el líder té prou avantatge.

Manel Martínez deixa la Tercera aquest 2016... però per ara lidera els golejadors // Àngel Garreta

Qui serà el màxim golejador? És un registre individual que seguim atentament a tercera.cat, amb una pàgina que inclou el llistat complet dels golejadors del grup. Els últims anys, el màxim golejador ha superat la vintena de dianes... i sempre ha estat un jugador diferent: Dani Planagumà, del Manlleu, el 2012 (21 gols a la lliga); Carlos Martínez, de l'Olot, el 2013 (26 dianes al campionat); Ernest Forgas, del Rubí, el 2014 (21 gols); i Santi Triguero, del Vilafranca, el 2015 (21 dianes). Només Triguero, dels últims anotadors, té l'opció de repetir, una conquesta que en l'última dècada només ha assolit Dani Planagumà, que era el màxim golejador el 2009 i el 2012. Comença 2016 amb Manel Martínez, davanter del Sabadell B, al capdavant (13 gols), però el futbolista passa aquest 2016 a formar part del primer equip. Triguero i Kuku són just un gol per sota (12). Una lluita individual que anirà en paral·lel a les conquestes col·lectives. Quan ho sabremEl 15 de maig, quan acabi la lliga.


Quin porter serà el menys golejat? És l'altre principal registre individual que, si bé no té premi en forma de trofeu o reconeixement físic, sí que seguim amb atenció perquè destaca les virtuts defensives col·lectives personificades en un porter. Els últims cursos, noms com els de Toni Texeira, Dani Barragán, Rafa Leva o Alberto Varo han figurat entre els dels porters que menys gols encaixaven. Texeira és reincident en la pugna pel reconeixement; el porter del Prat obre el 2016 com el segon que menys gols encaixa (en funció als partits jugats), només superat per Sergio Fernández, meta del Sabadell B. Les 20 jornades que ens esperen entre aquest cap de setmana i el 15 de maig decidiran un nou porter que encapçalarà el registre. Quan ho sabremEl 15 de maig, quan acabi la lliga.



Un nou onze ideal. L'hem convertit en una tradició de tercera.cat. Quan acaba la lliga proposem als nostres lectors que ens envieu el que ha estat, al vostre parer, l'onze ideal de la categoria, limitant a un màxim de tres jugadors d'un mateix equip. En l'última edició, més de 100 persones escollíeu l'alineació definitiva. Alex Cano (Europa) i Baruc Nsue (que va ser al Manlleu fins al 2013 i al Cornellà el curs següent) són els dos jugadors amb més presències als onzes ideals de tercera.cat. Han aparegut en tres dels quatre que hem convocat (Baruc no va jugar a Tercera el curs passat). Quan ho sabrem? Segurament serà a finals de juny, entre que obrim el termini de votacions per a la segona quinzena de maig i tanquem resultats ja el mes de juny, probablement amb algun equip competint encara al play-off.

El Granollers pugna amb força per la part alta // La Jornada Vallès



Continuarà la rebel·lió dels dos ascendits, Granollers i Júpiter? Han estat dues de les notes més positives d'aquesta (gairebé) primera meitat de temporada amb què hem tancat el 2015. Dos equips ascendits, el Granollers i el Júpiter, s'han colat entre les primeres posicions. Els granollerins obren l'any en play-off i els grisgrana, situats just a l'avantsala (sisens, a un punt de la zona noble). Sí que és veritat que la Monta, o el Gavà, també han animat la part alta (els de Nou Barris són tercers i els gavanencs van arribar a ser líders), però que dos equips que han ascendit de Primera Catalana es desenvolupin amb desimboltura a la part alta no deixa de col·locar-los com a revelacions positives de l'inici de curs. Quan ho sabremEl 15 de maig, quan acabi la lliga... com a tard.

El Terrassa obre l'any a prop dels primers i rebent el líder // Terrassa FC



Els aspirants faran un pas endavant? Un grup de tres o quatre equips, entre els quals hi hauria el Vilafranca, el Terrassa o el Manlleu, han anat ocupant les places situades just per sota de la zona noble, però sense acabar d'entrar entre els quatre primers, tot i tenir opcions en diverses fases d'aquestes primeres 18 jornades. Per a dos d'aquests conjunts, Terrassa i Vilafranca, la lluita no és res nou en aquest mateix any: el curs 2014/2015 van formar part del grup de quatre equips que va obrir l'última jornada optant a ser quart... un premi que es va acabar enduent el Figueres. El 2016 serà un any d'ambicions per a tots tres equips, que ja des d'aquest 3 de gener buscaran donar guerra als llocs de privilegi: de moment, per a la primera jornada de l'any hi ha dues posicions de play-off (el tercer lloc i el quart) al qual opten set equips. Quan ho sabremEl 15 de maig, quan acabi la lliga.

L'Ascó, vigent campió, és a la part mitjana-baixa // Iris Solà - FC Ascó



Recuperaran terreny l'Europa, l'Ascó, el Figueres i el Sant Andreu? Un per descendit de Segona B (sempre baixen amb l'etiqueta de voler tornar a pujar... o de ser entre els que hi aspiren) i els altres tres, per haver disputat el play-off d'ascens el curs passat i ser dels principals candidats a la part alta. Cap dels quatre equips ha fet un bon inici de lliga, si bé tenen motius per a l'optimisme. L'Europa tancava el 2015 sumant 7 punts dels últims 9 possibles. Els graciencs són cinc punts per sobre del descens i a sis del quart... el seu rival a la primera jornada de 2016, el Granollers; l'Ascó, vigent campió, tancava l'any amb desfeta a Cerdanyola (3-0) i més a prop del descens (el té 4 punts per sota) que de la zona noble (7 per sobre); el Figueres acomiadava l'any amb tres derrotes i té els mateixos punts que l'Ascó; i el Sant Andreu és el millor equip dels quatre, més a prop del play-off (a 5 punts) que del descens (6 per sobre), però buscant la regularitat. Per als quatre 2016 els planteja el repte de recuperar terreny: per intentar recuperar la categoria perduda, en un cas, i per aspirar a competir pels llocs de privilegi que tant van gaudir l'any passat, per als altres tres. Quan ho sabremEl 15 de maig, quan acabi la lliga.

El play-off va propiciar imatges com aquestes, amb els camps plens // Àngel Garreta - CEEuropa.cat



Un nou play-off. És la festa de final de curs per als quatre escollits del grup català de Tercera que buscaran ser nous equips de Segona Divisió B. Ja ho sabem, el campió pot aspirar a pujar superant una sola eliminatòria, amb repesca si perd; per als altres tres equips, cal superar tres rondes per ser equip de bronze i abandonar amb un somriure la Tercera. Els últims anys hem tingut de tot: campions que han pujat (Prat, Cornellà i Olot) i que s'han quedat fora (Ascó); equips que s'han quedat a les portes, caient a l'últim partit de l'última ronda (la Monta, el 2011, o la Pobla, el 2012), ascensos treballats (com el de la Pobla el curs passat) i fins i tot, una promoció als despatxos (la de l'Espanyol B el 2012). Els play-off són, més enllà del potent vessant competitiu, una aventura, el moment en què el futbol català surt de Catalunya i busca, a 180 minuts, la glòria després de deu mesos de treball. Finals de maig i el mes de juny seran d'emocions fortes. Quan ho sabremEl 21 i 22 de maig s'iniciarà el play-off d'ascens a Segona B; és probable que a finals d'abril ja comencem a conèixer quins quatre equips catalans hi participaran.

La Pobla de Mafumet, últim equip de Tercera a ascendir a Segona B // Alex Gallardo


Pujarà algú? Fa més d'una dècada que sempre s'ha vist, com a mínim, un ascens de Tercera a Segona Divisió B temporada rere temporada. Els últims casos (Prat, Olot, Cornellà i Pobla, un per any, amb l'Espanyol B pujant als despatxos el 2012) han complert amb la norma. El campió, ja ho hem dit, té més opcions, perquè pot pujar a 180 minuts i, si no, té la repesca (que tant bé va acabar aprofitant l'Olot el 2013). Per als altres tres equips el camí és més llarg... tot i que no impossible d'acabar amb èxit, com va demostrar la Pobla el mes de juny passat. Ara tot ens queda lluny, perquè la lliga no ha arribat ni a l'equador, però a l'hora de la veritat serà un dels punts culminants del 2016 en clau Tercera, Quan ho sabremEl 28 i 29 de maig es coneixeran nou campions de Tercera que pujaran a Segona B després de superar la ronda de campions; tots els altres ascendits ho faran a la conclusió de la tercera eliminatòria, el cap de setmana del 25 i 26 de juny.



Baixarà algun equip de Segona B? És una de les grans pors per als equips que arribin al tram final de curs a la zona baixa. El temor dels descensos compensats. Ja ho sabem: si baixa un equip català de Segona B, el quart per la cua de Tercera baixarà... sempre que no pugi cap equip de Tercera a Segona B. També el cinquè per la cua de Tercera si baixen dos catalans de Segona B, i així successivament. El 2016 s'obre amb un conjunt català en zona de perill a Segona B, el Barça B. Si el curs acabés així el 15 de maig, el quart per la cua de Tercera (ara el Santfeliuenc), quedaria en descens... que no es produïria si un dels catalans de Tercera aconseguís l'ascens a Segona B. La meitat dels equips del grup 3 de Segona B són catalans (10 de 20) i n'hi ha tres (Badalona, Olot i Pobla) que obren l'any a tres punts o menys de la zona de perill. Els equips de Tercera miraran la Segona B per saber si la zona de descens s'ampliarà a més de tres equips. Quan ho sabremEl 15 de maig, quan acabi la lliga, també al grup 3 de Segona Divisió B.



El Masnou, ara penúltim, busca sortir de les últimes places aquest 2016 // Àngel Garreta

Qui perdrà la categoria? Seran un mínim de tres equips, els tres últims classificats, amb el perill dels compensats ja comentat al punt anterior. La pugna per evitar el descens promet ser dura, ja que gairebé arribats a la meitat del campionat no hi ha cap equip despenjat (el cuer és a tres punts de la permanència). Peralada, Masnou i Morell obren el 2016 a la zona de descens, però el tercer dia de l'any ja els pot donar una via d'escapament. Els últims anys, el llistó de la permanència s'ha situat al voltant dels 42 punts, una xifra orientativa ja que enguany, amb més igualtat en les primeres 18 jornades, podria ajustar-se molt més, sense que la xifra de 42 pugui ser tan orientativa. Quan ho sabremCom a tard, el 15 de maig, quan acabi la lliga, tot i que els últims anys s'han conegut alguns descendits ja el mes d'abril.



Qui pujarà de Primera Catalana? Seran un mínim de tres equips. Només en podrien ser més si pugessin més equips de Tercera a Segona B que no pas conjunts que descendissin a Tercera. Pujaran els dos campions de grup de Primera Catalana... i l'equip que superi la promoció d'ascens que disputaran els dos segons classificats . El 2016 s'inicia amb l'Horta i l'Igualada de líders de grup a Primera Catalana (en una competició igualadíssima als dos grups); Vilassar de Mar i Suburense, ara segons, disputarien la promoció d'ascens. Quan ho sabremEl 29 de maig, quan acabi la lliga a Primera Catalana, se sabran segur els dos campions, tot i que a mitjan maig ja es podria saber algun ascendit; la promoció d'ascens entre els segons conclourà el 12 de juny.



Farem més territori? Des del 2013, amb el descens del Balaguer, les comarques de Lleida no han tingut cap representant al grup català de Tercera, que s'ha mantingut amb una fortíssima presència d'equips de les comarques de Barcelona (el 75%, 15 de 20, en aquesta lliga). Maig i juny suposaran mesos de canvi, de conèixer nouvinguts (ascendits de Primera Catalana i potser algun descendit de Segona B) i per anunciat comiats (descendits a Primera Catalana i ascendits a Segona B, que abandonin la categoria). Es podria alterar el repartiment territorial actual? El Balaguer, tercer al grup 2 de Primera Catalana, i el Lleida B, desè, podrien tornar la representació a les comarques lleidatanes; el camp de Tarragona i l'Ebre tenen el Jesús i Maria (sisè) i la Rapitenca (novena), com a principals esperances ara per ara. I a les terres gironines, per ara amb tres representant (empordanesos els tres) a la categoria, busca ara per ara optar a l'ascens La Jonquera (vuitè al grup 1). Atenció perquè al grup 1 l'Andorra és novè, amb opcions de fer internacional la Tercera del curs vinent. Amb tot, el predomini de Barcelona també es mostra en els candidats ara per ara: els dos líders de grup i els dos segons són d'aquesta zona, amb diferències geogràfiques: el Barcelonès (Horta), l'Anoia (Igualada), el Garraf (Suburense) i el Maresme (Vilassar de Mar). Quan ho sabrem? Durant el mes de juny, quan acabi la lliga a Primera Catalana i concloguin els play-off d'ascens.

El Rubí arribava a les semifinals de l'última Copa Catalunya, aquesta tardor // Alex Gallardo



L'estrena d'una nova Copa Catalunya. Aquest 2016 conclourà la Copa Catalunya absoluta 2015/2016 amb un vencedor de Segona B (disputaran la final, en els primers mesos de l'any, el Sabadell i el Barça B)... però els equips de Tercera retornaran a la competició en la nova edició que començarà el mes d'agost, amb les clàssiques tres primeres eliminatòries (els tres primers caps de setmana) en què s'enfrontaran els equips de Tercera (menys Morell i Sabadell B, filials d'equips que ja formen part de la mateixa Copa), els de Segona B i els dos campions de Primera Catalana. Recordem que la resta d'equips del futbol català participaran, en paral·lel, a la Copa Catalunya amateur. Quan ho sabremSense dates oficials encara, és de preveure que la Copa pugui començar el cap de setmana del 6 i 7 d'agost.

L'Hospitalet és l'últim campió del Torneig d'Històrics // Àngel Garreta - Torneig d'Històrics



La cita amb l'Històrics. Inclou, com la Copa Catalunya, més equips a part dels Tercera, però cada mes d'agost ens apareix marcat al calendari, i des del 2012 a tercera.cat en fem un seguiment exhaustiu. La primera setmana d'agost se celebrarà al Municipal del Guinardó de Barcelona la 31a edició del Torneig d'Històrics del futbol català. Normalment els equips de Tercera són majoria en una cita que sol incloure entre tres i cinc equips de Segona B i representants de Primera Catalana, començant per l'organitzador, el FC Martinenc. El Santboià, el 2012, és l'últim vencedor de l'Històrics que va disputar la Tercera Divisió aquell any. Des de llavors, tres campions consecutius de Segona B: el Prat (2013), el Sant Andreu (2014) i l'Hospitalet (2015), vigent campió. Quan ho sabremEl Torneig d'Històrics es disputarà amb tota probabilitat entre l'1 i el 7 d'agost.



Com començarà el nou curs? El 2016 serà l'any de tenir nou campió, nou play-off i nous equips ascendits i descendits... però també serà l'any d'inici d'un nou campionat de lliga, el 2016/2017, que ara encara queda lluny però que ocuparà molts espais d'informació en aquest web arribat l'estiu. Canviaran un mínim de tres equips i un màxim de vuit o nou (a tot estirar, i en circumstàncies molt extraordinàries) i bona part dels futbolistes que disputen ara la categoria no hi seran, per promoció a Segona B (com han fet molts jugadors aquest 2015) o per marxar a altres lligues o deixar el futbol. El cicle de la vida aplicat al futbol. Al maig felicitarem un campió, al juny veurem qui són definitivament els vencedors i els vençuts del curs 15/16 i dos mesos després tot tornarà a començar de nou. Quan ho sabremL'inici probable de la lliga 2016/2017 serà el cap de setmana del 27 i 28 d'agost (podria ser que fos l'anterior, 20 i 21).

Bon 2016!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada