Peralada i Olot s'allunyen, el Vilassar de Mar surt del descens i l'Europa hi entra

David Escudero, golejador de l'Olot davant l'Ascó // Isaac Planella - UEOlot.com

Aquests són els resultats de la J20, primera de la segona volta:

Sant Andreu 1-1 Cerdanyola (Sekou Gassama / Oriol Molins)
Granollers 0-0 Pobla de Mafumet
Peralada 2-0 Santfeliuenc (David Corominas 'Coro' i Keita Karamokoba)
Vilafranca 1-1 Júpiter (Josep Díez / Rafa Murillo)
Sabadell B 1-2 Vilassar de Mar (Antonio 'Ñito' Martín -p- / Lluís Tejero i Roberto Camacho)
Palamós 1-1 Figueres (Agi Dambelly / Javi Revert)
La Jonquera 1-0 Europa (Alex Cano -pp-)
Olot 1-0 Ascó (David Escudero)
Manlleu 2-1 Castelldefels (Jordi Aumatell i Sergi Mateo 'Mate' / Javi Calvo)
Terrassa 4-0 Montañesa (Joan Grasa, Fernando Velillas -2- i Manu Raíllo)

Dades, noms propis, fotografies i vídeos que ens deixa la jornada

• Més del mateix? El 2017 comença a Tercera amb els dos capdavanters empenyent fort cap amunt. Victòries a casa del Peralada i de l'Olot, que continuen separats per un sol punt... i que ja treuen 8 i 7 punts, respectivament, al tercer classificat, el Vilafranca. L'Ascó continua quart, ara 6 punts per sota dels vilafranquins.

• +15 i +16. Els dos primers continuen calibrant la distància que tenen sobre el cinquè, una dada clau en aquesta segona volta per als càlculs per treure bitllet de play-off

• El Terrassa, l'altre triomfador. Més enllà de la zona noble, l'altre guanyador a la zona alta és el Terrassa, que després de golejar la Montañesa queda a tan sols 2 punts de la quarta plaça.

• Perfil local, novament. Nou any, mateixa estructura de marcadors. La J20 ha estat dominada per les victòries locals (cinc, quatre en els quatre partits de diumenge tarda) i pels empats (quatre). De fet, ens mantenim amb poques victòries a domicili. En aquesta jornada només el Vilassar de Mar guanyava com a visitant.

• Fora del descens! La gran notícia a la zona baixa és la sortida del Vilassar de Mar de les últimes places. El triomf dels maresmencs al camp del Sabadell B (1-2) els treu del descens després de 17 jornades. Han estat quatre mesos de viatge pel descens... i gràcies a tres victòries als últims quatre duels els de Manel Moya han fet un salt importantíssim.

• Hi cau l'Europa. En detriment de la sortida del Vilassar de Mar és l'Europa, que perdia a la Jonquera (1-0), l'equip que cau en descens per cinquena jornada aquesta temporada. El Manlleu, que guanyava in extremis el Castelldefels (2-1), "sortia" del descens en què havia caigut virtualment després dels partits de la matinal.

• Molt vermella. La part baixa continua que crema. El Sabadell B, cuer, és lluny de la permanència, a 7, i el Júpiter, penúltim, és 4 punts per sota de la salvació. A partir de l'Europa, antepenúltim, hi ha cinc equips més en un espai de tres punts: el Castelldefels fa d'equip llindar i Vilassar de Mar, Manlleu, Santfeliuenc i Cerdanyola són a 3 o menys punts de les places de descens.

• Josep Díez. El migcampista del Vilafranca anotava el primer gol de l'any a Tercera, als compassos inicials de l'empat entre els penedesencs i el Júpiter (1-1).

• 20 gols. Jornada de producció anotadora baixa. Sis equips es quedaven sense marcar i dominaven un cop més els gols locals, 14 a 6.

Partit a partit

• Empat a la represa. El Sant Andreu sortia intens en l'estrena de l'any a casa... però era el Cerdanyola qui s'avançava al segon temps. Al final, empat (1-1) que manté els dos equips a la zona mitjana, alta i baixa, respectivament.
Sekou Gassama rescatava un punt per al Sant Andreu // Roger Graells - UESantAndreu.cat

• Oriol Molins. El totcampista barceloní avançava el Cerdanyola de cap a la sortida d'un córner, al tram inicial del segon temps. Molins és el màxim anotador dels vallesans, amb 7 gols fins ara.
  • Sekou Gassama. El 9 del Sant Andreu disposava de tres opcions gairebé consecutives a l'inici del duel... però no trobava el gol fins al segon temps, cinc minuts després del 0 a 1. Sekou suma 6 gols en aquesta lliga.
  • Encallat. El Sant Andreu atravessa uns partits de relatiu estancament: cinc duels seguits sense guanyar, amb tres empats i dues derrotes. Els andreuencs són vuitens, a 6 punts del quart.

• Sumant. El Cerdanyola, que té ara +3 sobre el descens, encadena tres jornades sumant, en les quals ha encaixat un sol gol. A domicili, però, els vallesans encadenen nou partits sense guanyar, amb 4 empats i 5 derrotes.

• Sense gols. Empat entre Granollers i Pobla de Mafumet (0-0) en un partit de domini dels vallesans, que tenien les millors opcions... la més clara, als primers compassos.
El porter José Perales (Pobla), molt destacat // Félix Sancho

• Penal. El Granollers tenia penal a favor, el picava Javi Sánchez i l'aturava José Perales. El porter de la Pobla continua destacant aquest curs a la categoria.

• Bona dinàmica. El Granollers encadena tres partits sumant, 7 punts dels últims 9, i tan sols ha encaixat un gol en aquests tres duels. Els vallesans són en zona mitjana, amb +6 sobre el descens.
Empat sense gols entre Granollers i Pobla de Mafumet // Félix Sancho

• Buscant el triomf. La Pobla de Mafumet queda un punt per sota dels granollerins. Encadenen els pobletans tres empats i quatre partits sense guanyar. Tenen +5 sobre el descens.

• Any nou, mateix lideratge. El Peralada continua al capdavant de la taula amb un nou triomf a casa, el desè en onze partits. Triomf contra el Santfeliuenc (2-0) per obrir l'any i la segona volta.

• Coro. El capità del Peralada obria la llauna aprofitant una centrada de Chele. David Corominas suma ja 10 gols en aquesta lliga.

• Keita. L'altre màxim anotador del Peralada, Keita Karamokoba, feia el 2 a 0 abans del descans aprofitant una passada de Xavi Boniquet.

• Domini clar. Especialment al primer temps, el Peralada gaudia de moltes opcions per marcar, si bé el desencert no feia ampliar el marcador.

• 3 de 3. Des que el Vilafranca va assaltar el Municipal (2-3, J15), el Peralada ha sumat 3 victòries seguides com a local, que li han valgut per tornar al lideratge. Els empordanesos conserven el +1 sobre l'Olot.

• +3. El Santfeliuenc, després de la derrota, queda 3 punts per sobre del descens. Els blanc-i-blaus encadenen quatre jornades sense triomf. De fet, han guanyat un partit dels últims onze... si bé només n'han perdut tres: el Santfe és, amb el Manlleu, el rei de l'empat de la categoria.

• Empat matiner. El Vilafranca i el Júpiter es repartien els punts al Penedès en un partit de gols al tram inicial (1-1).

• El primer. A la sortida d'un córner Josep Díez avançava de cap el Vilafranca en el primer gol del 2017 a Tercera. És el segon gol del curs del futbolista igualadí.

• Mateixa medicina. També de cap, també a la sortida d'un córner, empatava el Júpiter, amb gol de Rafa Murillo després d'un gran salt.
  • Cinc seguits. El Vilafranca encadena cinc empats que d'una banda el mantenen tercer, amb +6 sobre el quart, però de l'altra l'allunyen dels dos primers: l'Olot, segon, és ja 7 punts per sobre.

• En positiu. Tot i continuar en descens, penúltim a 4 punts de la permanència, el Júpiter treia un punt del camp del tercer classificat. Els gris-i-grana ja encadenen vuit partits sense vèncer, amb 2 punts sumats dels últims 24 possibles.

• El cop. En el duel a la zona de descens, el Vilassar de Mar s'imposava a Sabadell (1-2) i surt del descens! Els vallesans, en canvi, continuen enfonsats: són cuers i ja tenen la permanència 7 punts per sobre.

• Tejero i Camacho. Lluís Tejero (2n gol de la temporada) i Roberto Camacho (4t del curs) avançaven el Vilassar de Mar a Olímpia. El gol de penal de Ñito Martín per al Sabadell B posava emoció al tram final.

• La ratxa. El Vilassar de Mar surt del descens després de quatre mesos (17 jornades seguides, hi va caure a la J3) gràcies a haver sumat tres victòries als últims quatre partits... i a uns registres espectaculars a domicili.

• El quart. Han sumat els vilassarencs quatre victòries a domicili. Acaben de sortir del descens però són el quart millor equip del grup fora de casa, només per darrere dels tres primers classificats (Peralada, Olot i Vilafranca). Lluny del Xevi Ramon els maresmencs han sumat 16 punts de 33 possibles... i a casa són l'únic equip que encara no ha guanyat.

• Empat al derbi. El Palamós i el Figueres protagonitzaven un derbi empordanès igualat, que acabava amb empat a l'afegit dels figuerencs (1-1).

• Agi all star. Una jugada individual espectacular d'Agi Dambelly propiciava el gol inicial del Palamós, el cinquè del curs d'Agi, que arribava al tram inicial del primer temps.
  • A l'afegit. Al minut 91, la insistència del Figueres tenia premi: gol de cap de Javi Revert, ex del Palamós, tercer del curs per al davanter gironí.

• Part alta. Els dos equips empordanesos es mantenen a la zona mitjana-alta. El Palamós és sisè, tot i que encadena quatre partits sense vèncer (2 punts de 12 possibles) i té el play-off a 5 punts. El Figueres és desè, té la zona noble 8 punts per sobre i ha sumat 4 punts dels últims 18 possibles.
Empat al duel empordanès entre Palamós i Figueres // UEFigueres.cat

• 1.000 espectadors. El Palamós aprofitava la prèvia del partit per presentar el futbol base i s'havia proposat reunir un miler d'espectadors al Nou Municipal. La fita s'assolia en una bona matinal de futbol al Baix Empordà.

• Per la mínima. Triomf al tram final de La Jonquera contra un Europa que cau al descens (1-0). El duel implicava els dos equips menys golejadors del grup... i els que protagonitzen els partits amb menys dianes fins ara.
La Jonquera tornava a vèncer per la mínima // Àngel Garreta - CEEuropa.cat

• Autogol. El gol del triomf el "provocava" Marc Vilà, de La Jonquera, però se l'anotava en pròpia porteria el capità de l'Europa, Alex Cano.

• Set partits després. Guanya La Jonquera després de set jornades sense victòria (2 punts de 21). Cinquè triomf del curs dels empordanesos, tots per 1-0/0-1.
Alex Cano, protagonista involuntari del gol guanyador // Àngel Garreta - CEEuropa.cat

• 446'. L'Europa encaixa un gol després de gairebé cinc partits sencers. Un final de ratxa amarg, perquè implica el retorn al descens dels graciencs.

• Triomf treballat. En el duel dels equips amb més ratxa d'imbatibilitat, l'Olot superava l'Ascó per la mínima (1-0) i consolida el segon lloc, a un sol punt del líder.

• David Escudero. El gol guanyador no el marcava un "sospitós habitual" de l'Olot, sinó que era del central, que estrena el seu compte anotador aquest curs. Gol d'Escudero, però molt de mèrit per a Uri Santos. El 10 olotí creava tota la jugada prèvia a la diana.
L'Ascó cau quatre mesos després // Isaac Planella - UEOlot.com

• Final de ratxa. L'Ascó, que continua quart, ara amb el Terrassa 2 punts per sota, tanca més de quatre mesos sense derrota. Han estat 16 partits, amb 7 victòries i 9 empats.

• 13 partits. Ara és l'Olot l'equip amb la ratxa més llarga sense perdre: més de tres mesos, un total de 13 partits, amb 9 victòries i 4 empats. Els olotins són, a més, l'únic equip invicte com a local.

• In extremis. El Manlleu superava el Castelldefels als últims instants (2-1) i es manté fora del descens. Els osonencs eren en descens en començar el partit, pels marcadors de la matinal. Els del Baix Llobregat marquen ara la permanència.

• Javi Calvo. Com en l'anterior partit del Castelldefels (a Nou Barris), Calvo avançava els mariners, en aquest cas de cap a la sortida d'un córner.

• Jordi Aumatell. La reacció del Manlleu era ràpida. Jordi Aumatell, amb el seu quart gol del curs, empatava el duel poc després. L'empat a un s'allargava fins a l'afegit...

• Sòlid. El Manlleu allarga les bones sensacions: una sola derrota als últims 9 partits i ara amb +3 sobre el descens.

• Equip llindar. El Castelldefels queia després de quatre partits sumant. Els mariners marquen ara la permanència, amb +1 sobre el descens.

• Golejada per la via ràpida. El Terrassa derrotava la Montañesa (4-0) amb tres gols en menys de mitja hora i aspira a entrar a la zona de play-off la setmana vinent: els egarencs queden cinquens, a dos punts del quart.

• Fernando Velillas. El marcador l'obria Joan Grasa, però un doblet de Fernando Velillas, ex de la Montañesa, donava al Terrassa el 3 a 0 amb què arribava al descans. Velillas ha marcat ja 5 gols aquesta lliga.
Fernando Velillas, autor d'un doblet per al Terrassa contra la Monta // Juanma Medina - Terrassa FC

• Tercer millor local. És la vuitena victòria en onze partits del Terrassa a l'Olímpic. Un triomf que tancava Manuel Raíllo amb el seu sisè gol del curs. Els egarencs buscaran ara trencar la mala ratxa a domicili, al camp del Castelldefels. Encadenen en total vuit partits sense perdre, amb 4 victòries i 4 empats.

• 1 de 9. La Montañesa acumula tres partits sense guanyar (1 punt dels últims 9), i és setena a 6 punts de la zona noble.

Repàs general

• Moviments als Golejadors. Cap dels dos primers marcaven... i David Corominas 'Coro' (Peralada), amb 10 gols, es col·loca segon màxim anotador. El seu company Keita Karamokoba (Peralada) ja en suma 9. Arriba a les 7 dianes Oriol Molins (Cerdanyola), i ja en sumen 6 Sekou Gassama (Sant Andreu) i Manuel Raíllo (Terrassa). Un total de 2 futbolistes, David Escudero (Olot) i Sergi Mateo 'Mate' (Manlleu), han obert el seu compte golejador en aquesta J20.

• Gols destacats. Ens quedem amb els de Sekou Gassama (Sant Andreu) i Agi Dambelly (Palamós). [No hem vist imatges encara del Sabadell B-Vilassar de Mar]

• 476 gols. Els 20 gols de la J20 han fet abaixar una mica la mitjana anotadora. Se situa als 2'38 gols per partit de mitjana, molt inferior als del curs passat (2'67 a final de curs). Fins ara s'han marcat 20 gols menys que els anotats a les vint primeres jornades del curs passat (496).

• Millor local: Peralada (30 de 33, 90'91% dels punts) | Pitjor local: Vilassar de Mar (4 de 27, 14'81%)

• Millor visitant: Olot (20 de 30, 66'67%) | Pitjor visitant: Sabadell B (2 de 27, 7'41%)

• Victòries locals 44% | Empats 35% | Victòries visitants 21%

• Respecte el curs passat, pugen una mica els triomfs locals (43% a finals del curs passat); pugen molt els empats (27% a la 15/16) i hi ha un descens clar de les victòries visitants, que el curs passat es van produir al 31% dels partits.

• Màxim golejador: Peralada (43) | Menys golejat: La Jonquera (11)

• Menys golejador: La Jonquera (9) | Més golejat: Sabadell B (36)

• Rendibilitat. Continua sent l'equip més rendible quant a gols anotats La Jonquera. Per cada gol marcat ha sumat 2'67 punts de mitjana: 9 gols, 24 punts per als empordanesos.

• Camp on es veuen més gols. Continua el Narcís Sala, del Sant Andreu, al davant de la dada. En onze partits disputats s'hi han vist 37 gols, 3'36 dianes per partit de mitjana. En canvi, Les Forques continua sent el camp que ha vist menys gols: menys d'un per partit (10 en 11 partits).