dilluns, 16 de gener del 2017

Resultats J21

L'Olot torna al lideratge i l'Europa surt del descens, en detriment del Castelldefels

El Terrassa guanya fora un any després i consolida la cinquena plaça // Andrés Burgos - UECastelldefels.com

Aquests són els resultats de la J21:

DISSABTE, 14 DE GENER

Santfeliuenc 2-0 Vilafranca (Carles Tena i Éric Pacheco)

DIUMENGE, 15 DE GENER

Castelldefels 0-1 Terrassa (Raúl Torres -p-)
Montañesa 0-2 Sant Andreu (Sekou Gassama i David Toro -p-)
Pobla Mafumet 1-0 Palamós (Dani Ojeda)
Figueres 0-0 Sabadell B
Vilassar de Mar 1-0 La Jonquera (Roberto Camacho)
Europa 1-0 Peralada (Alex Cano)
Júpiter 0-1 Olot (José Martínez)
Ascó 3-0 Manlleu (Víctor Bertomeu -2, 1p- i Jordi Martí)
Cerdanyola 1-0 Granollers (Oriol Molins)

Dades, noms propis, fotografies i detalls que ens deixa la jornada

• Canvi de líder. Els dos capdavanters van camí de protagonitzar un thriller pel campionat durant tota la segona volta. Els dos jugaven a Barcelona... i l'Olot en sortia com a nou líder, gràcies al triomf a la Verneda (0-1) unit a la derrota del Peralada al Nou Sardenya (1-0).

• Cinquena jornada. L'Olot va ser líder per primer cop a la J2 i hi ha repetit quatre jornades més. Només un cop ha aguantat el lideratge més d'una setmana, a les jornades 15 i 16.

• Segon. El Peralada viu la seva cinquena jornada com a segon. Els empordanesos només han passat per la primera (16 jornades) i la segona plaça.

• Tot igual. S'ajusten les places que segueixen els dos primers. El Vilafranca queia a Les Grases i continua tercer... però l'Ascó, quart, queda 3 punts per sota.

• A 2 punts. El Terrassa continua amb la passa endavant, trencava el malefici fora de casa (victòria després de més d'un any, de 19 partits oficials sense vèncer) i continua cinquè... a 2 punts de l'Ascó, quart.

• Canvi a baix. Una setmana després de caure en descens, l'Europa en surt gràcies a tombar el fins ara líder Peralada (1-0).

• Cau el Castelldefels. La derrota dels mariners contra el Terrassa (0-1) col·loca els grocs en descens per primer cop aquest curs. Són antepenúltims, a 2 punts de la permanència.

• Monta i Figueres. Només dos equips no han passat encara per cap de les set places decisives (play-off i descens). Són la Montañesa i el Figueres.

• Complicacions. El Júpiter, penúltim, queda ja a 6 punts de la salvació; el Sabadell B, cuer, és a 8.

• Poquíssims gols! La J21 és clarament la menys anotadora del curs, amb tan sols 13 gols. Hem hagut de remoure arxius per trobar una jornada amb menys gols... i hem recorregut més d'una dècada. No es veien tan pocs gols a Tercera des de fa més de 10 anys i mig: a la J36 del curs 2005/2006 (el 13 i 14 de maig de 2006) es van veure 12 gols. Com a dada curiosa, només 6 equips d'aquella Tercera competeixen a la Tercera actual, amb un equip refundat des de llavors, el Figueres.

• 13 gols. Els 13 gols marcats en aquesta J21 han deixat 11 equips sense marcar. Han dominat els gols locals, 9 a 4.

• Un empat. Tot i veure pocs gols, la J21 comptava amb tres victòries visitants, una raresa aquest curs fins ara (és tot just la setena jornada amb més de dos triomfs a domicili). Només es veia un empat (sense gols a Figueres) i la majoria de marcadors, novament, eren triomfs locals, un total de sis. Un empat és el mínim d'igualades que s'han vist en una jornada aquest curs, amb quatre precedents (J3-4, 12 i 15).

• Partit suspès. El duel barceloní entre Montañesa i Sant Andreu acabava amb triomf andreuenc sobre el camp (0-2), però els incidents posteriors al segon gol quadribarrat, ja al minut 95, es traduïen en la marxa dels àrbitres sense xiular el final. La conseqüència: encara quan escrivim aquestes línies (abans de les 9h del dilluns) el partit consta com a suspès al web de la FCF. Entenem que tan sols és un formalisme, falta que quedi tancat. Per això donem el 0-2 per definitiu. Amb tot, estarem pendents si hi ha algun canvi. Consultat l'estament arbitral per tercera.cat, serà ara el Comitè de competició qui jutjarà si el partit es dona per tancat o si s'han de jugar els minuts que el col·legiat va deixar estipulats que quedaven per disputar-se. El sentit comú diu que el partit quedarà tancat tal com està. Com dèiem, si hi ha canvis farem les modificacions oportunes. Per a més informació, consulteu la notícia de BTV Esports.

• El motiu de la suspensió, i de la polèmica, és la celebració del 0-2 de David Toro, que va encendre els ànims de l'afició local. El mateix Toro i el tècnic andreuenc, Mikel Azparren, es van disculpar posteriorment.

Partit a partit
  • El primer de l'any. El Santfeliuenc obria 2017 a Les Grases amb triomf de mèrit contra el Vilafranca (2-0).

• Pre- i postdescans. Els gols arribaven abans i després del descans, obra de Carles Tena (que obria el seu compte aquest curs) i d'Éric Pacheco, que ja en suma tres aquest curs. Ambdós, en xuts creuats des de dins l'àrea.
Carles Tena obria el marcador abans del descans // Jaime PG - Santfeliuenc FC

• Sense reacció. El Vilafranca, que havia disposat d'opcions per obrir la llauna abans de l'1-0, buscava entrar al partit amb més cor que cap, sense traduir-se amb cap gol final.

• Amb marge. El Santfe vencia després de quatre jornades sense triomf (3 punts de 12) i té un coixí de +5 sobre el descens.
El Santfe tombava el Vilafranca a Les Grases // Jaime PG - Santfeliuenc FC

• Sis sense triomf. Després de cinc empats seguits el Vilafranca cedia derrota per primer cop en dos mesos (des del 6 de novembre, al camp del Sabadell B). Els penedesencs mantenen la 3a plaça però tenen l'Ascó, quart, 3 punts per sota i el segon (ara el Peralada) ja és 8 per sobre.

• Un any i 25 dies després. El Terrassa s'imposava a Castelldefels (0-1) i trencava definitivament la mala dinàmica fora de casa: triomf després de 19 desplaçaments oficials sense victòria.

• Igualtat... i desequilibri. El partit s'obria amb igualtat... fins que el Terrassa feia una passa endavant. I una acció desencallava el partit.

• Penal. Un penal de Javi Calvo a Fernando Velillas servia a Raúl Torres per fer el gol del triomf. Vuitena diana del curs per a Torres.
Celebracions dels jugadors del Terrassa // Juanma Medina - Terrassa FC

• Manu Martín. A partir del gol, el Terrassa disposava de diverses opcions per al 0-2 (una especialment destacada de Joan Grasa), però topava contínuament amb el porter del Castelldefels, que sostenia els grocs amb l'esperança d'un empat que finalment no va arribar.

• Més cinquens. El triomf manté el Terrassa a la cinquena plaça, a 2 punts de l'Ascó... i amb 4 punts ara sobre el sisè. Els vallesans acumulen nou partits sense perdre (5 victòries i 4 empats).

• En descens. La derrota, segona seguida, fa que el Castelldefels caigui en descens per primer cop aquest curs. Els mariners queden ara a 2 punts de la permanència.

• Derbi intens. El Sant Andreu s'enduia el derbi del camp de la Montañesa (0-2, partit formalment suspès per ara com hem explicat més amunt). Un gol a l'inici i un a l'afegit donaven els tres punts als andreuencs, en un duel en què la Monta no veia premiada amb gol la seva insistència.
Toro i Sekou, golejadors andreuencs // Judit Andreu - UESantAndreu.cat

• Sekou Gassama. Segona jornada seguida marcant per al davanter del Sant Andreu, que suma 7 dianes i que obria la llauna de cap al minut 5.

• Porters. El derbi el disputaven els dos porters "teòricament" suplents, els que menys minuts han disputat dels dos equips: Víctor Cócera (Montañesa) i Marc Priego (Sant Andreu), que debutava després de la baixa per indisposició de Jose Segovia, que havia jugat el 100% dels minuts fins ara.

• Marc Priego. El porter del Sant Andreu tenia un debut complicat: per l'escenari, per substituir Segovia... i per com se succeïa el duel, amb la Montañesa insistint durant tot el partit buscant l'empat. Debut de mèrit de Priego.
Debut de Marc Priego a la porteria quadribarrada // Judit Andreu - UESantAndreu.cat

• Penal, Toro i polèmica. A l'afegit, quan el partit ja semblava acabar, un penal permetia a David Toro (8è gol) fer el 0-2. La celebració del davanter de Sant Boi dedicada directament a les càmeres de BTV (que emetia el partit en directe) encenia els ànims de jugadors i afició local. Aquí és quan els àrbitres deixaven el camp sense assenyalar el final del duel.

• Segona derrota. Tot just és el segon partit que perd la Montañesa a casa aquest curs (l'anterior, a la J9, contra l'Olot). Els de Nou Barris queden en zona mitjana-alta, amb 1 punt sumat dels últims 12 possibles.
Molta afició del Sant Andreu desplaçada a Nou Barris // Judit Andreu - UESantAndreu.cat

• Revifada. El Sant Andreu guanya després de cinc partits sense triomfs i es col·loca sisè, a 6 punts de la zona de play-off.

• Per la mínima. La Pobla Mafumet supera el Palamós a la segona meitat (1-0) i queda just per sota dels palamosins a la taula, en zona mitjana-alta.

• Dani Ojeda. El gol guanyador l'anotava Ojeda... i no pas de penal, ja que el llançament des dels onze metres l'aturava el porter del Palamós, Aleix Manzano, però al refús Ojeda feia l'1-0, el seu quart gol del curs.

• Sumant. La Pobla Mafumet encadena quatre jornades sumant (venia de tres empats seguits), i tan sols ha cedit una derrota a les últimes set jornades.

• 2 de 15. El Palamós creua una mala dinàmica de resultats. El degà del futbol català encadena cinc partits sense guanyar, amb dos empats i tres derrotes.

• Amb vent, sense gols. Empat entre Figueres i Sabadell B (0-0) en un partit de poques opcions i molt marcat pel fort vent que bufava a Vilatenim.

• Estancament. El punt no satisfà cap dels dos equips, que continuen encallats en les seves respectives aspiracions.
Empat sense gols a Vilatenim // UEFigueres.cat

• A 10. El Figueres, que ha sumat 5 punts dels últims 21 en joc, és a 10 punts de la quarta plaça i té ara +6 sobre el descens. Els figuerencs encadenen dos empats.

• A 8. El Sabadell B es manté com a cuer... i ja té la permanència 8 punts per sobre. Els arlequinats, tot i això, han puntuat en quatre de les últimes cinc jornades.

• En ratxa. El Vilassar de Mar continua amb molt bon peu, després de superar La Jonquera (1-0) i estrenar-se com a local aquest curs.

• Tres seguides. Els maresmencs encadenen tres victòries, i han sumat 13 punts dels últims 18 possibles. Tenen ara +3 sobre el descens.

• Roberto Camacho. Gol guanyador de cap de l'experimentat futbolista, 5è del curs.

• +4. Derrota de La Jonquera després de tres jornades sumant. Els empordanesos, que continuen sent l'equip menys golejat del grup, tenen ara 4 punts de coixí sobre el descens.

• Cau el líder. El Peralada sortia derrotat del Nou Sardenya a mans de l'Europa (1-0) i cedeix lideratge. Els empordanesos són ara a 2 punts del nou líder, l'Olot.
Alex Cano, gol guanyador per a l'Europa // Àngel Garreta - CEEuropa.cat

• Domini sense gols. Especialment al primer temps, el Peralada disposava de moltes opcions, però no aconseguia anotar a la porteria de l'Europa.

• "Un CapiCano..." A la represa, el capità de l'Europa, el central Alex Cano, es vestia de caçagols per anotar la diana del triomf amb un gran gest tècnic, una semitisora lateral. És el primer gol de Cano aquest curs en lliga.
  • Lluny de Peralada. És la quarta derrota del Peralada aquest curs, la tercera a domicili (Palamós-Ascó-Nou Sardenya). Els empordanesos encadenen tres sortides sense guanyar (empat a Olot i dues derrotes).
El Peralada va dominar, especialment al primer temps // Sònia PérezCEEuropa.cat

• Sumar i sumar. Tot i sortir del descens en aquesta J21, l'Europa manté dinàmica de sumar: 11 punts dels últims 18 per als graciencs, amb bon treball defensiu: un gol encaixat (el de la derrota a la Jonquera) en aquests sis partits sencers. Els graciencs tenen ara +2 sobre el descens.

• Estratègia, victòria i lideratge. L'Olot s'imposava al camp del Júpiter (0-1) amb gol guanyador de José Martínez, que retorna els olotins al lideratge (van ser primers per últim cop a la J18).
  • Pilota aturada. El gol de Jose arribava després d'un córner servit per Héctor Simon. Estratègia per sumar tres punts clau per als olotins. Tenen ara +2 sobre el Peralada, segon.

• 14 partits. L'Olot allarga la ratxa coma  equip que més temps fa que no perd: 10 victòries i 4 empats des de l'última derrota, fa tres mesos i mig a la Pobla de Mafumet.
L'Olot torna al lideratge gràcies al gol de Jose // Isaac Planella - UEOlot.com

• A 6. El Júpiter allarga la dinàmica sense victòries a nou partits (dos empats i set derrotes) i continua penúltim, ara a 6 punts de la permanència.

• Consolidant. L'Ascó tombava el Manlleu en dues ràfegues (3-0) i manté la quarta plaça... apropant-se al Vilafranca, tercer, que és 3 punts per sobre.

• Víctor Bertomeu. Continua l'any de mèrit de la bala de l'Ebre, que anotava un doblet (el primer de penal) per tombar el Manlleu. Bertomeu suma ja 8 gols aquest curs.

• Del 2-0 al 3-0. Passava tan sols un minut entre el segon i el tercer gol asconenc, obra de Jordi Martí (7 gols aquest curs).

• Sis seguides. Encadena l'Ascó un total de nou partits sense perdre a casa (des de la jornada inaugural, 1-3 davant l'Olot), amb sis victòries consecutives com a local. Els verds són el quart millor equip a casa.

• Equip llindar. El Manlleu perd després de tres jornades sumant i marca ara la permanència, amb +2 sobre el descens.
Cerdanyola i Granollers s'igualen a la taula, amb 25 punts // Félix Sancho

• Oriol Molins. El totcampista donava els tres punts al Cerdanyola davant el Granollers (1-0), en duel de dos equips ubicats ara a la zona (relativament) tranquil·la de la taula. Molins suma ja 8 gols aquest curs.

• 8 de 12. El Cerdanyola encadena quatre jornades puntuant (dos triomfs, dos empats) i té un coixí de +5 sobre el descens.
Duel disputat amb triomf local // Félix Sancho

• Mateixos punts. El Granollers, que cedia el goal average particular contra el Cerdanyola (a la primera volta, empat a un), també té 25 punts, +5 sobre el perill, i queia després d'haver sumat 7 de 9.

Repàs general

• Moviments als Golejadors. Els pocs gols de la J21 han fet moure la "zona mitjana" de la llista. De fet, quatre futbolistes arriben a les 8 dianes en aquesta jornada: són Oriol Molins (Cerdanyola), Raúl Torres (Terrassa), David Toro (Sant Andreu) i Víctor Bertomeu (Ascó). Arriba als 7 Sekou Gassama (Sant Andreu) i als 6 Jordi Martí (Ascó). Un total de 2 futbolistes, Alex Cano (Europa) i Carles Tena (Santfeliuenc), han obert el seu compte golejador en aquesta J21.

• Gols destacats. Ens quedem amb els de Roberto Camacho (Vilassar de Mar) i Alex Cano (Europa). [No hem vist imatges encara de l'Ascó-Manlleu]

• 489 gols. Els 13 gols de la J21 han fet abaixar més la mitjana anotadora. Se situa als 2'33 gols per partit de mitjana, molt inferior als del curs passat (2'67 a final de curs). Fins ara s'han marcat 39 gols menys que els anotats a les vint primeres jornades del curs passat (528).

• Millor local: Peralada (30 de 33, 90'91% dels punts) | Pitjor local: Vilassar de Mar (7 de 30, 23'33%)

• Millor visitant: Olot (23 de 33, 69'70%) | Pitjor visitant: Sabadell B (3 de 30, 10%)

• Victòries locals 45% | Empats 34% | Victòries visitants 21%

• Respecte el curs passat, pugen una mica els triomfs locals (43% a finals del curs passat); pugen molt els empats (27% a la 15/16) i hi ha un descens clar de les victòries visitants, que el curs passat es van produir al 31% dels partits.

• Màxim golejador: Peralada (43) | Menys golejat: La Jonquera (12)

• Menys golejador: La Jonquera (9) | Més golejat: Sabadell B (36)

• Rendibilitat. Continua sent l'equip més rendible quant a gols anotats La Jonquera. Per cada gol marcat ha sumat 2'67 punts de mitjana: 9 gols, 24 punts per als empordanesos.

• Camp on es veuen més gols. Continua el Narcís Sala, del Sant Andreu, al davant de la dada. En onze partits disputats s'hi han vist 37 gols, 3'36 dianes per partit de mitjana. En canvi, Les Forques continua sent el camp que ha vist menys gols: menys d'un per partit (10 en 11 partits).