El Vilafranca consolida el tercer lloc, la Pobla s'apropa al play-off

El Vilafranca encadena dos triomfs i consolida el tercer lloc // Lluís Montaner

Aquests són els resultats de la J28:

DISSABTE, 4 DE MARÇ

Santfeliuenc 0-2 Vilassar de Mar (Éric López -2, 1p-)

DIUMENGE, 5 DE MARÇ
Sabadell B 1-3 Palamós (Ñito Martín / Marc Serramitja, Narcís Barrera i David Cano)
Peralada 0-0 Sant Andreu

Vilafranca 1-0 Terrassa (Jordi Oribe)
Ascó 1-2 Pobla de Mafumet (Víctor Bertomeu / Roger 'Ruxi' Bonet -2, 1p-)
Júpiter 2-0 Figueres (Adri Saballs i Óscar Uroz)

Europa 2-1 Castelldefels (Alberto González i Xavi Civil / Jordi Cano)
La Jonquera 1-2 Granollers (Ismael Lakhamy -p- / Alex Gil i Carlos Cano)

Olot 2-1 Montañesa (Héctor Simón i Marc Mas / David Payán)
Manlleu 1-2 Cerdanyola (Manel Sala / Elhadji Bandeh -2-)

Dades, noms propis, fotografies i vídeos que ens deixa la jornada

• Suma i continua. Nou triomf de l'Olot, que allarga la ratxa d'imbatibilitat i agafa més coixí sobre el segon: +6 per als garrotxins, líders, sobre el Peralada, que continua segon.

• +21. En aquest mes de març l'Olot ja podria confirmar matemàticament la plaça al play-off d'ascens a Segona B. Ja té 21 punts de marge sobre el cinquè (el Sant Andreu, que té un partit menys), quan queden 30 punts en joc.

• Duel directe 1. Als tres enfrontaments entre els equips que segueixen l'Olot a la taula, un empat i dues victòries. Peralada i Sant Andreu empataven a l'Alt Empordà: els locals continuen segons, els andreuencs són a tres punts de la quarta plaça... amb un partit pendent.

• Tercer. El Vilafranca consolida la tercera plaça després de superar el Terrassa, que és sisè. Els penedesencs tenen ara +4 sobre l'Ascó i són a 8 punts de la segona plaça.

• Candidat. El triomf de la Pobla de Mafumet a Ascó reenganxa els pobletans a la lluita per ser al play-off d'ascens. Els granes són setens, a 6 punts del quart, el conjunt asconenc, a qui han guanyat el goal average.

• Igualtat a baix. Els triomfs del Júpiter, que deixa de ser cuer; l'Europa, que allunya una mica més el perill; o el Cerdanyola, al duel directe disputat a Manlleu, modifiquen la zona baixa, que manté una igualtat espectacular quan queden 10 jornades per al final.

• 3 punts. De fet, el cuer, que torna a ser el Sabadell B, és a tan sols tres punts de la permanència, que marca el Castelldefels (amb 27 punts). El Júpiter, penúltim, és a 2 punts de la salvació i el Manlleu, antepenúltim, a 1.

• Descensos no compensats. No ens agrada avançar esdeveniments, però queden ja 10 jornades i ho hem de començar a afrontar. Si ara acabés la lliga les posicions 16a i 17a serien de descens no compensat. L'alta concentració d'equips catalans a la zona baixa de Segona B (ara mateix l'Hospitalet és en promoció de descens, i el Llagostera i el Prat, en descens), faria que dos o tres equips, a més dels situats en descens directe, baixessin si no es produeix cap ascens de Tercera a Segona B. Ni pintarem les posicions d'un altre color ni ho remarcarem encara, però cal estar atents perquè de produir-se un descens matemàtic sí que les posicions implicaran aquest descens pendent de confirmació. Queda molt, però cal pensar-hi.

• Dos invictes. Amb la derrota del Figueres, queden ara dos equips invictes a la segona volta (i al 2017). Són l'Olot, que encadena ja 21 jornades sense perdre; i la Pobla Mafumet, que suma 12 partits seguits sense derrota.

• Mas iguala Carlos. La temporada espectacular de Marc Mas, davanter silenc de l'Olot, no s'atura. Ja suma 26 gols, i ha igualat el registre de Carlos Martínez, davanter mataroní que va anotar les mateixes dianes, també amb l'Olot, a la lliga regular del curs 2012/2013. Al play-off d'ascens Carlos va anotar cinc gols més, en un curs de somni que va culminar amb l'ascens olotí a Segona B.

• 24 gols. Jornada de producció anotadora correcta (una mica per sobre de la mitjana del curs). Cinc equips s'han quedat sense marcar i han dominat els gols visitants, 11 a 13.

• Més domini visitant. Quarta jornada consecutiva amb majoria de victòries visitants (5, per 4 de locals). Curiosament, a les 24 primeres jornades els triomfs a domicili només havien estat majoria dos cops. Només s'ha vist un empat en aquesta J28, a Peralada.

• La jornada que ve. Hi ha un duel clau per al descens (Castelldefels-Sabadell B), i dos enfrontaments directes entre els sis primers classificats: Terrassa-Olot i Sant Andreu-Vilafranca.

Partit a partit
  • Aigua freda. El Vilassar de Mar colpejava el Santfeliuenc quan més mal fa. Triomf maresmenc (0-2) en un duel en què el Santfe volia deixar lligada i avançada la permanència.

• Éric López. Doblet al Vilassar de Mar per a López (que suma 3 gols aquest curs), amb una diana de penal i un 0-2 exquisit, amb aquesta vaselina.
  • Dues seguides. El Santfeliuenc, que va estar a punt de complir sis mesos sense perdre a casa, encadena dues derrotes a Les Grases, si bé té balanç equilibrat als últims sis partits (tres triomfs, tres derrotes).

• Visitant temible. El Vilassar de Mar, dotzè i que va estar 17 jornades en descens, és el quart millor visitant del grup. Només el superen els tres primers. Els maresmencs han sumat 6 triomfs a domicili, i el doble de punts fora que a casa (22 a 11, si bé han jugat dos partits més com a visitants que com a locals).
El Vilassar de Mar conqueria Les Grases // SantfeFC.com

• Coixins. El Santfeliuenc, onzè, té un coixí de +9 sobre el descens, i és just per sobre del Vilassar de Mar, que per tant té ara +7 sobre el perill. Els maresmencs han sumat 7 punts dels últims 12 possibles.

• Cuers de nou. El Palamós conqueria el camp del Sabadell B (tornava a Olímpia) i es manté a la zona còmoda, en detriment dels vallesans, que tornen a ser cuers (1-3).

• Eficàcia. Ben aviat Marc Serramitja (5è gol del curs) avançava el Palamós... i un golàs de Narcís Barrera (4t de la temporada) suposava el 0-2 a la represa. L'eficàcia palamosina s'allargava amb el 0-3, de David Cano, que s'estrenava com a golejador.

• Ñito. El Sabadell B, que havia tingut bones opcions especialment a peus de Max Marxet, anotava el gol de l'honor amb la diana del capità, la quarta de la temporada.

• A casa costa. És el sisè partit seguit sense guanyar dle Sabadell B com a local: ha sumat a casa tan sols 2 dels últims 18 punts possibles. De fet, els arlequinats han sumat les últimes tres victòries a domicili.

• A la cinquena. El Palamós guanya (i marca) a domicili després de quatre derrotes consecutives lluny del Baix Empordà, totes quatre sense estrenar el marcador. Els palamosins, amb un partit menys, queden vuitens, a 8 punts del quart classificat i amb +12 sobre el descens.

• Esperança. El Sabadell B torna a ser cuer però té la permanència (marcada per ara pel Castelldefels, equip llindar) tan sols 3 punts per sobre.

• Sense gols. En un dels duels de la zona alta el Peralada i el Sant Andreu es repartien els punts (0-0) en un enfrontament equilibrat.

• Opcions. Lleuger domini del Peralada, amb més arribades especialment al primer temps, i bona actuació dels porters, Gianni Cassaro (Peralada) i José Segovia (Sant Andreu).
Ernest Forgas es dislocava l'espatlla en aquesta acció // Lluís Ribera

• Infortuni. La jugada desgraciada del partit tenia com a protagonista Ernest Forgas. El davanter del Peralada, que havia disposat d'un parell d'opcions, queia lesionat amb l'espetlla dislocada a la mitja hora de joc, i havia de ser substituït.

• 327'. El Peralada encadena ja 327 minuts de joc sense encaixar, més de tres partits sencers. Els empordanesos continuen segons, a 6 punts del líder i amb +8 sobre el tercer.
  • 18 de 27. Bona dinàmica recent del Sant Andreu, que tan sols ha cedit una derrota als últims 9 partits i que és a 3 punts del quart... amb un partit menys! Els andreuencs, a més, han sumat 7 punts dels últims 9... i afronten ara duels contra Vilafranca i Olot. A l'horitzó, menys d'un mes per al duel directe per al quart lloc, Ascó-Sant Andreu (primer cap de setmana d'abril).

• Sòlid. El Vilafranca supera el Terrassa (1-0), encadena dues victòries i consolida el tercer lloc, amb 4 punts de marge sobre el quart.
Celebració al final del duel entre el tècnic Iván Moreno i el porter Kilian Cañabate // Lluís Montaner

• Infortuni. La mala notícia del partit es produïa als minuts inicials, amb la lesió de Raúl Torres. Proves posteriors, informava el Terrassa, confirmaven la fractura de tres costelles del golejador vallesà.

• Domini sense gol. El Terrassa gaudia de bones opcions, especialment a peus de Velillas i Pol Ballesteros, però no aconseguia el gol.

• Jordi Oribe. I just abans del descans, Oribe anotava el gol que acabava sent guanyador, la seva segona diana del curs.
La rematada de gol de Jordi Oribe (16) // Lluís Montaner

• Set partits després. Triomf del Vilafranca al Municipal després de set partits a casa sense triomf (5 empats i 2 derrotes). L'últim triomf a casa havia estat el 13 de novembre, fa gairebé quatre mesos.

• 3 de 12. Per al Terrassa és la tercera derrota als últims quatre partits. Els vallesans, que tan sols havien cedit una derrota als anteriors 12 duels, queden ara a 5 punts de la zona de play-off.

• El cop. El vam considerar partit de la jornada i no va decebre. La Pobla Mafumet s'enduia els tres punts d'Ascó (1-2), guanya el goal average al conjunt asconenc i es col·loca a 6 punts de la quarta plaça, que marquen els de Santi Castillejo.

• Penal. Al minut 2 el duel patia el primer sotrac: penal per a la Pobla Mafumet i gol de Roger 'Ruxi' Bonet, 0-1.

• Insistència. L'Ascó disposava de moltes arribades i veia com al primer temps el bon paper del porter José Perales, de la Pobla, impedia que arribés l'empat.

• La bala de l'Ebre. Als quatre minuts de la represa apareixia Víctor Bertomeu per situar l'empat per a l'Ascó, el 10è gol del davanter ampostí aquesta temporada. Els verds gaudien llavors d'opcions per al 2-1... que no es concretaven.

• Èxtasi a l'afegit. Al minut 92, una pilota penjada a l'àrea local la convertia Roger 'Ruxi' Bonet en el gol del triomf de la Pobla Mafumet, que reenganxa els de Martín Posse a la lluita per ser al play-off. Un gol molt celebrat.
  • Man of the match. El mateix Roger 'Ruxi' Bonet, que suma 3 dianes aquest curs, era entrevistat al vespre a l'En joc ràdio de La Xarxa:
  • Invictes. La Pobla de Mafumet continua invicta en aquesta segona volta i en aquest 2017. Encadenen els granes 12 partits sense perdre (5 victòries i 7 empats).

• Mig any després. L'Ascó, que continua quart però té ara 3 punts sobre el cinquè (el Sant Andreu, que té un partit menys), perdia a casa per primer cop en sis mesos i mig. Encadenaven els asconencs 12 partits sense perdre a casa, i enllaçaven nou victòries al Municipal.

• Injecció. El Júpiter tomba el Figueres (2-0), deixa de ser cuer i se situa a tan sols 2 punts de la permanència.
  • A la represa. Els gols d'Adri Saballs (primer del curs) i d'Óscar Uroz (2n de la temporada) tancaven el triomf del Júpiter, en 10 minuts de tram central de la segona part.
  • Factor Verneda. Tret de la derrota davant l'Europa (1-2), el Júpiter s'acostuma a sumar a casa: ha aconseguit 7 punts dels últims 12 possibles a la Verneda, que contrasten amb el pobre balanç a domicili (és l'únic equip que encara no ha guanyat fora aquesta temporada). Els gris-i-granes han cedit dues derrotes als últims set partits.
El Júpiter deixa de ser cuer, el Figueres per per primer cop al 2017 // UEFigueres.cat

• Primera derrota. El Figueres cedeix la primera derrota de la segona volta (i del 2017). Els figuerencs queden una mica en "zona de ningú": desens, equidistants del play-off i del descens, +/- 10 punts. Els empordanesos s'han carregat d'empats: als últims 10 partits, només dues victòries, només dues derrotes... per sis empats!

• Triomf patit. L'Europa supera al Castelldefels (2-1) en un duel de final ajustat i allunya una mica més el perill.
Alberto González obria el marcador // Àngel Garreta - CEEuropa.cat

• De central a central, de capità a capità. El primer gol de l'Europa se'l cuinaven els dos centrals i principals capitans de la plantilla: centra Alex Cano, marca Alberto González (2n gol del curs).
Xavi Civil anotava el 2 a 0 abans del descans // Àngel Garreta - CEEuropa.cat

• Setè de Civil. A la sortida d'un córner, Xavi Civil anotava el segon per a l'Europa. És el setè gol del davanter pratenc aquest curs, màxim anotador dels escapulats.
  • Germà petit. Per al Castelldefels escurçava distàncies al segon temps Jordi Cano, el petit dels germans Cano, que començava el curs a l'Europa. El gol, i un doble pal (de Cano i Joan Inés) poc després posaven emoció al tram final.
Jordi Cano marcava en el retorn al Nou Sardenya // Àngel Garreta - CEEuropa.cat

• 14 de 24. Va sumant amb certa assiduïtat l'Europa, que tan sols ha cedit dues derrotes als últims vuit partits. Els barcelonins tenen ara +7 sobre el descens. Per primer cop, a més, marcaven més d'un gol a casa aquesta temporada.

• Equip llindar. Derrota després de dues victòries seguides per al Castelldefels, que marca ara la permanència, un punt per sobre del Manlleu.

• Camí de la permanència. Victòria amb remuntada del Granollers a La Jonquera (1-2), que deixa els vallesans 11 punts per sobre del descens, a 9 del quart, en zona còmoda.
El Granollers remuntava a la Jonquera // Félix Sancho

• Ismael Lakhamy. I això que La Jonquera s'avançava amb la diana de penal d'Ismael (2a del curs).

• Remuntada. A la segona part, el Granollers donava la volta guiat per dos especialistes: el virtuós Alex Gil (5è gol del curs) i el golejador Carlos Cano, que ja ha arribat als 10 gols aquesta temporada.
Carlos Cano ja suma 10 gols aquest curs // Félix Sancho

• Gols. Ha deixat de ser La Jonquera l'equip menys golejat del grup, després d'haver encaixat 4 dianes als últims 3 partits. Els jonquerencs, que han sumat 1 punt dels últims 12, tenen ara +5 sobre el descens.

• Constant. Les dues derrotes seguides no feien tremolar el pols del Granollers, que continua fent un curs molt sòlid: encadena vuit jornades sense empats, de balanç equilibrat, 4 victòries i 4 derrotes.

• Líder. Triomf treballat de l'Olot davant la Montañesa (2-1), que plantava cara a la Garrotxa i quedava a prop de treure quelcom positiu de la visita al líder.
Tato Burgada aturava el penal, però Héctor Simon anotava el refús // Isaac Planella - UEOlot.com

• Segona part. Els gols arribaven a la represa. Héctor Simón (5è gol del curs) anotava aprofitant el refús del penal que li aturava Tato Burgada el primer gol del partit.
Marc Mas suma ja 26 gols aquesta temporada // Isaac Planella - UEOlot.com

• Marc Mas. I apareixia el davanter silenc per, amb un toc deliciós, fer el 2 a 0, el seu 26è gol del curs. Ampliant un registre camí del rècord.

• Emoció. Llavors la Montañesa demostrava no rendir-se i posava emoció al tram final amb el golàs de David Payán, que ajustava les coses a la recta decisiva.
  • Més ratxa. Al final, triomf per a un Olot que encadena ja 21 partits sense perdre (14 victòries i 7 empats); són ja més de cinc mesos sense derrotes.
Lluita entre els dos equips // Isaac Planella - UEOlot.com

• Quatre seguides. Per a la Montañesa és la quarta derrota seguida. Els barcelonins han sumat 5 punts dels últims 33 possibles i queden ara amb +5 sobre el descens, cinquens per la cua.

• Final elèctric. El Cerdanyola, amb dos gols seguits, s'imposa a Manlleu (1-2) i agafa aire a la zona baixa, en detriment dels osonencs, que continuen en descens.

• Manel Sala. El duel veia moure's el marcador al segon temps. El golejador del Manlleu avançava els de Miquel Muñoz, amb el 5è gol del curs...

• Doblet. ...fins que apareixia Elhadji Bandeh, que en dues accions seguides anotava un doblet que descol·locava el Manlleu i donava la victòria al Cerdanyola. Elhadji suma ja 11 gols aquesta temporada.

• Triomf "doble". El fet que el Manlleu obri el descens dona al Cerdanyola un reforç doble després del triomf. Els vallesans deixen ara la zona de perill 4 punts per sota. És la segona victòria seguida a domicili del Cerdanyola.

• Vuit jornades. Encadena sense guanyar el Manlleu. Amb 4 punts sumats dels últims 24 possibles, els osonencs obren el descens... però mantenen la permanència 1 punt per sobre.

Repàs general

• Moviments als Golejadors. El sostre de Marc Mas (Olot) s'apuja fins als 26 gols, el doble que els del seu principal perseguidor. Tres futbolistes han assolit dobles dígits: arriba a les 11 dianes Elhadji Bandeh (Cerdanyola), i als 10 gols apareixen Víctor Bertomeu (Ascó) i Carlos Cano (Granollers). Xavi Civil (Europa) ha marcat ja 7 gols aquest curs. Un sol futbolista (Adri Saballs, del Júpiter) ha obert el seu compte golejador en aquesta J28.

• Gols destacats. Ens quedem amb el segon d'Éric López (Vilassar de Mar) i els de Narcís Barrera (Palamós), Óscar Uroz (Júpiter), Marc Mas (Olot) i David Payán (Montañesa). [No hem vist imatges encara de La Jonquera-Granollers]

• 645 gols. Els 24 gols de la J28 han fet abaixar una mica més la mitjana anotadora. Se situa als 2'31 gols per partit de mitjana, molt inferior als del curs passat (2'67 a final de curs). Fins ara s'han marcat 69 gols menys que els anotats a les vint-i-vuit primeres jornades del curs passat (714)... tot i que tenim un partit pendent de disputa.

• Millor local: Olot (34 de 42, 80'95% dels punts) | Pitjor local: Sabadell B (12 de 45, 26'67%)

• Millor visitant: Olot (30 de 42, 71'43%) | Pitjor visitant: Júpiter (6 de 42, 14'29%)

• Victòries locals 43% | Empats 32% | Victòries visitants 25%

• Respecte el curs passat, s'igualen els triomfs locals (43% a finals del curs passat); pugen molt els empats (27% a la 15/16) i hi ha un descens clar de les victòries visitants, que el curs passat es van produir al 31% dels partits.

• Màxim golejador: Olot (54) | Menys golejat: Peralada (17)

• Menys golejador: La Jonquera (13) | Més golejat: Sabadell B (46)

• Rendibilitat. Tot i perdre, continua sent l'equip més rendible quant a gols anotats La Jonquera. Per cada gol marcat ha sumat 2'38 punts de mitjana: 13 gols, 31 punts per als empordanesos.

• Camp on es veuen més gols. Continua al capdavant de la dada el Narcís Sala, del Sant Andreu. En tretze partits disputats al camp andreuenc s'han vist 41 gols, 3'15 dianes per partit de mitjana. En canvi, Les Forques continua sent el camp que ha vist menys gols: ara és un per partit de mitjana (15 en 15 partits).