El Sant Andreu assalta Olot i se situa quart; el Sabadell B surt del descens

El Sant Andreu capgirava un 2-0 a Olot // Judit Andreu - UESantAndreu.cat

Aquests són els resultats de la J30:

DISSABTE, 18 DE MARÇ
Santfeliuenc 1-0 Pobla Mafumet (Francisco 'Patxi' Areitio)

DIUMENGE, 19 DE MARÇ
Vilafranca 6-0 Granollers (Víctor Oribe -3, 1p-, Jordi Oribe, Aday Benítez i Santi Triguero)
Ascó 0-0 Montañesa
Júpiter 1-1 Cerdanyola (Julen Axpe / Elhadji Bandeh)
Europa 3-0 Figueres (Abel Rita, Alberto González i Éric Reverter -p-)
Vilassar de Mar 1-0 Castelldefels (Sergio Ginés)
La Jonquera 0-1 Sabadell B (Toni Montero -pp-)
Olot 2-3 Sant Andreu (Dembo Batchilly i Sergio Álvarez / Sekou Gassama, Jorge Muñoz i David Toro)
Manlleu 1-0 Terrassa (Fredi Juanes)
Peralada 2-0 Palamós (Sergio García -pp- i David Serrano)

Dades, noms propis, fotografies i vídeos que ens deixa la jornada

• Hi ha lliga. La primera derrota del líder Olot a casa, unida al gran moment del Peralada, deixa els dos primers separats per tan sols 2 punts, quan queden 8 jornades per a la conclusió.

• Golejada. El Vilafranca consolida el tercer lloc amb la màxima golejada del curs fins ara, 6-0 contra el Granollers. Víctor Oribe era l'home de la jornada, amb el seu primer hat-trick com a amateur.

• Nou inquilí. El Sant Andreu és el gran triomfador a la part alta. Conqueria Olot (ningú ho havia fet aquest curs) i el conjunt quadribarrat tornava al play-off, on havia estat per últim cop a la J15. És la tercera jornada del curs que els quadribarrats viuen a la zona noble.

• Gesta. Després de 25 jornades seguides en descens, 20 de les quals com a cuer, el Sabadell B s'enduia els tres punts de la Jonquera i surt del descens. Els arlequinats viuen una excel·lent ratxa a domicili, amb cinc victòries seguides i set partits consecutius sumant.

• Igualtat. Dels tres equips que ara són en descens només perdia un. Tot i el triomf del Manlleu, el conjunt osonenc obre ara les tres últimes places amb els mateixos punts, això sí, que el Sabadell B; el Júpiter, que empatava, és a 3 punts de la permanència.

• Nou cuer. És l'últim, també a 3 punts de la salvació, el Castelldefels, el nou cuer de la categoria. És la vuitena jornada dels grocs en descens, la primera com a últims classificats. Un total de sis equips han ocupat la darrera plaça de la lliga aquest curs.

• Domini local. Jornada amb molt predomini de les victòries a casa (6). Només es veien dos empats... i dues victòries visitants, que eren sonades: al Sant Andreu li valia per assaltar el camp del líder i entrar a play-off i al Sabadell B, per sortir del descens 25 jornades després.

• 22 gols. Jornada de producció de gols mitjana, amb predomini clar de les dianes locals, 17 a 5. Només tres equips marcaven fora (Sant Andreu, Sabadell B i Cerdanyola). Un total de nou equips es quedaven sense marcar.

• Alerta, els no compensats! En el nostre repàs setmanal als descensos extra que podem viure aquesta temporada, tot continua igual. A Segona B hi ha un català en plaça de promoció de permanència (el Gavà) i dos en zona de descens directe (l'Hospitalet i el Prat). Per tant, hi hauria ara mateix dues places a Tercera de descens no compensat (el 16è i el 17è) i una que ho podria ser (la 15a) si al play-out es confirmés un tercer descens català. Ara mateix, La Jonquera i Sabadell B tindrien descens no compensat i la Montañesa dependria de la promoció per la permanència del Gavà. La salvació completa (i segura) la marcaria ara mateix el 14è, el Cerdanyola.

• Matemàtiques. Encara no ens hi hem posat a fons (tenim pendent començar a repassar els equips en play-off dels altres grups), però ja anem tenint a prop les primeres confirmacions al nostre grup. L'Olot té +17 sobre el cinquè... per tant, en dues setmanes (a la J32) podria confirmar ja l'accés al play-off, opció que també podria tenir el Peralada. Per al tercer i el quart, a l'haver distàncies més justes, les confirmacions hauran d'esperar. Pel que fa al descens, està tan ajustat tot (3 punts entre el cuer i el 17è) que les matemàtiques encara no es poden aplicar.

• La jornada que ve. A la J31 viurem un duel directe per mantenir opcions de play-off (Terrassa-Ascó) i enfrontaments clau a la zona baixa, com ara el derbi barceloní Montañesa-Júpiter o el Castelldefels-La Jonquera.

Partit a partit
  • Feina ben feta. El Santfeliuenc obria la J30 amb victòria sobre la Pobla Mafumet (1-0), un triomf que manté els blanc-i-blaus en zona còmoda, amb +8 sobre el descens i +5 sobre el quinzè.
El gol de Patxi tombava la Pobla Mafumet per primer cop aquest any // Jaime PG - Santfeliuenc FC

• Final de ratxa. El gol de Patxi Areitio (cinquè del curs) per al Santfeliuenc significava la primera derrota de la Pobla Mafumet a la segona volta (i al 2017). Un gol que arribava al tram central del primer temps. Els granes encadenaven 13 partits sense perdre (5 victòries i 8 empats).

• Éric Zárate. Molt destacat l'atacant del Santfeliuenc, molt actiu a tots els espais de l'últim terç de camp.
El Santfe continua en zona tranquil·la // Jaime PG - Santfeliuenc FC

• Retorn. El Santfeliuenc vencia a Les Grases després de dues derrotes (contra Castelldefels i Vilassar de Mar), ha sumat 4 victòries i 4 derrotes als últims vuit partits i continua amb un gran curs.
El duel tenia opcions clares a banda i banda // Jaime PG - Santfeliuenc FC

• Golejada. El Vilafranca tombava el Granollers (6-0) en la major golejada de la temporada fins ara.

• Víctor Oribe. Estel·lar l'atacant bareloní, autor d'un hat-trick... el primer que marca des que és amateur (Oribe va debutar a Tercera el curs 2008/2009). Suma ja 12 gols en aquesta lliga. Un gol rematant al segon pal, un de penal... i un golàs de falta, aquests.
  • Futbol d'atac. El Vilafranca va estabornir el rival amb dianes dels homes d'atac. A més de Víctor Oribe marcaven Jordi Oribe (3r gol del curs), Aday Benítez (que suma 12 gols) i Santi Triguero (6a diana de la temporada).
Santi Triguero, en l'acció del 6-0, el seu sisè gol del curs // Félix Sancho

• 10 de 12. Després de perdre a casa contra el Cerdanyola (2-3, J26), el Vilafranca ha sumat amb solvència: tres victòries als últims quatre partits, 10 punts dels últims 12 possibles... i un sol gol encaixat en aquests quatre duels, al camp del Sant Andreu.
Tot i la golejada, el Granollers continua en zona mitjana // Félix Sancho

• Mesurant distàncies. El Vilafranca consolida el tercer lloc. Té el Peralada, segon, 8 punts per sobre, i un coixí de +6 sobre el quart (ara el Sant Andreu) i de +7 sobre el cinquè.

• 4 de 15. Tercera derrota als últims cinc partits del Granollers, que continua tot i això en zona tranquil·la: és dotzè, amb +8 sobre el descens i +5 sobre el quinzè (plaça que marca ara mateix el perill dels descensos no compensats).

• Sense gols. Empat entre Ascó i Montañesa (0-0) a la Ribera d'Ebre, un duel que allarga la mala dinàmica de tots dos equips.

• Tato Burgada. Destacadíssim el porter de la Montañesa, evitant, especialment al primer temps, el gol dels asconencs, que s'apropaven amb més freqüència a la porteria rival.

• Joshua Ortiz. A la represa, la millor opció per als barcelonins era un xut enverinat del virtuós futbolista, que picava al travesser.

• Fora. L'Ascó talla la ratxa de tres derrotes seguides... però amb 1 punt sumat dels últims 12 possibles els asconencs veuen com els treuen la quarta plaça. Amb tot, el Sant Andreu, ara quart, és tan sols un punt per sobre.

• Perill. La Montañesa, que encadena set partits sense guanyar (3 punts dels últims 21 possibles) i un sol triomf als últims 13 partits, és quinzena... té +3 sobre el descens, però és en les places que podrien implicar descensos no compensats.

• Punt positiu. Empat entre Júpiter i Cerdanyola (1-1) a la Verneda, un punt que alimenta les conclusions positives per a tots dos equips.

• Elhadji Bandeh. El davanter del Cerdanyola continua en ratxa: avançava els vallesans... amb el seu cinquè gol consecutiu (a les últimes tres jornades). Elhadji suma ja 14 gols aquest curs, a un del seu màxim registre a la categoria (15 amb el Júpiter 12/13 i amb el Martinenc 14/15).

• Igualada. Abans del descans, Julen Axpe (2n gol del curs) empatava per al Júpiter, i s'obria una fase de partit amb opcions a banda i banda... però cap més gol.

• Sumant. El Júpiter continua en descens (és penúltim), però té la permanència 3 punts per sobre... i encadena quatre jornades sumant (una victòria i tres empats), amb dos gols encaixats en quatre duels.

• 10 de 15. El Cerdanyola ha sumat 10 punts dels últims 15 possibles i manté el perill per ara a ratlla: té +5 sobre el descens... i +2 sobre el quinzè (per tant, sobre els possibles descensos no compensats, ara per ara).

• Tranquil·litat. L'Europa supera el Figueres (3-0) en el primer triomf que NO és per la mínima aquest curs al Nou Sardenya.
  • Abel Rita. El davanter de l'Europa enviava una pilota al pal, un avís... i a l'últim minut del primer temps avançava els escapulats, amb el seu 4t gol del curs.
  • Alberto González. Als primers minuts de la represa, el segon capità de l'Europa establia a la sortida d'un córner el segon gol local, la seva tercera diana de la temporada.
Estrena golejadora d'Eric Reverter en lliga // Àngel Garreta - CEEuropa.cat

• Penal i triomf. La victòria europeista es tancava de penal, amb la primera diana en lliga com a jugador de l'Europa d'Eric Reverter. És el primer penal xiulat a favor de l'Europa a casa des de feia 505 dies.
  • 10 partits. El Figueres, que venia de vèncer el Santfeliuenc, no acaba de trobar la línia de resultats a domicili: encadena 10 desplaçaments sense guanyar (4 empats i 6 derrotes); no venç lluny de Vilatenim des de fa gairebé cinc mesos. Els figuerencs són desens, en plena zona mitjana.
Espectacular refús de Rubén Canelada (Europa) // Àngel Garreta - CEEuropa.cat

• Estabilitat. Li costa a l'Europa encadenar dos resultats positius... però ha sumat tres victòries als últims cinc partits i queda ara amb +6 sobre el descens i +3 sobre el quinzè, remant per allunyar el perill.

• Quina segona volta! Nou triomf del Vilassar de Mar, que ha sumat ja 22 punts en la segona volta, amb 7 victòries en 11 partits, superava per la mínima el Castelldefels (1-0) i continua fent camí cap a la permanència.

• Sergio Ginés. El gol guanyador del partit per al Vilassar de Mar arribava al tram final de la primera part, amb la primera diana del curs per a Ginés.
  • 309 minuts. El Vilassar de Mar encadena més de tres partits sencers sense encaixar cap gol. Els maresmencs mantenen +9 sobre el descens i +6 sobre el quinzè, la zona de possibles descensos no compensats ara per ara.

• Tres derrotes. Encadena el Castelldefels (després de dues victòries seguides); els mariners són ara cuers... però tenen la permanència 3 punts per sobre (sense comptar per ara amb els possibles descensos no compensats).

• Fita. El Sabadell B guanya a La Jonquera (0-1) i surt, 25 jornades després, de la zona de descens.
El Sabadell B guanya de nou fora i surt del descens // Falgués foto&vídeo - UELaJonquera.net

• Autogol. El gol del triomf per als arlequinats se l'anotava en pròpia porteria el porter de La Jonquera, Toni Montero.

• A domicili. Espectacular la ratxa del Sabadell B... la general (5 victòries als útims 8 partits), però especialment la que viuen fora de casa: hi encadenen cinc victòries i set partits sense perdre. Ara afronten el Tourmalet, Peralada-Vilafranca-Olot seguits!
Partit tens, símptoma del moment de curs que vivim // Falgués foto&vídeo - UELaJonquera.net

• Mala dinàmica. Cinquena derrota seguida de La Jonquera, que queda ja només un punt per sobre del descens. Els empordanesos són el tercer equip que menys ha sumat a la segona volta, 10 punts de 33 possibles.

• El cop. El Sant Andreu protagonitzava el titular més sorollós de la J30. Triomf a Olot (2-3), en la primera derrota del líder a casa aquest curs... i tenint en compte que els olotins guanyaven per 2-0 a la segona part.

• Dembo i Sergol. El partit s'havia posat de cara per a l'Olot. Al primer temps, diana de Dembo Batchilly (5a del curs)... i als primers minuts de la represa, gol de Sergio Álvarez Sergol, 12a de la temporada... un 2 a 0 que encarava el partit per al líder...

• Remuntada. Al minut 58 el Sant Andreu perdia 2-0... i tot canviava: Sekou Gassama anotava el 2-1, el seu 12è gol del curs...
El golàs de Jorge Muñoz (esq) significava el dos a dos // Judit Andreu - UESantAndreu.cat

• Jorge Muñoz. Un golàs del migcampista, a la sortida d'un córner, significava l'empat per al Sant Andreu a la sortida d'un córner... quedava un quart d'hora de partit.
  • David Toro. I una gran rematada al primer pal del davanter santboià, al minut 87, certificava una remuntada espectacular, que valia al Sant Andreu per sumar els tres punts i assaltar Olot i la quarta plaça.
  • El millor. El Sant Andreu és, amb el Vilassar de Mar, el millor equip del grup a la segona volta, amb 22 punts de 33 possibles. Encadenen sis partits sumant, tres victòries i tres empats, i tenen +1 sobre l'Ascó, ara cinqu'e.
Sekou havia anotat el 2 a 1 // Judit Andreu - UESantAndreu.cat

• Dues seguides. L'Olot, que no perdia a casa en lliga des del maig de l'any passat, a Segona B, encadena dues derrotes. Manté lideratge (+2 sobre el Peralada) i posició preferent per confirmar plaça de play-off ben aviat: els garrotxins tenen +17 sobre el cinquè quan queden 24 punts en joc.

• Calent i fred. Triomf del Manlleu davant el Terrassa (1-0), que reafirma els osonencs tot i caure en descens per les curiositats que tenen els empats múltiples (el goal average general amb el Sabadell B no els és favorable, i s'ha de decidir el directe).
El Manlleu retorna al camí dels triomfs // Ramon Anglada - AECManlleu.com

• Fredi Juanes. L'exjugador del Tona anotava al primer temps el gol guanyador del Manlleu, el seu tercer del curs.

• Dionís Crusellas. En aquest Manlleu-Terrassa el narrador dels partits de Ràdio Manlleu, Dionís Crusellas, vivia el seu partit número 1.000 com a veu del futbol a l'emissora manlleuenca. L'enhorabona més sincera des de tercera.cat, sempre amb la difusió del nostre futbol als nostres mitjans.
Dionís Crusellas (dreta) vivia el seu partit 1.000 com a narrador de l'AEC Manlleu // elter.net

• Sumant. Bon balanç del Manlleu amb el nou tècnic, Albert Santanera: un empat a domicili i un triomf a casa. Els osonencs tenen els mateixos punts que el Sabadell B, que marca la sortida del descens directe.
El Terrassa continua a prop de la quarta plaça // Juanma Medina - Terrassa FC

• Refredat. El Terrassa, que venia de reivindicar-se amb un gran partit i triomf contra l'Olot, cedeix la quarta derrota als últims sis partits, i té ara la zona de play-off 4 punts per sobre.

• Solvent. El Peralada continua amb fermesa al capdavant, sobreposant-se als contratemps (es lesionava David Corominas en aquesta J30...) i superava el Palamós (2-0) per continuar segon... ara a 2 punts del líder.
Celebració dels jugadors del Peralada al vestidor del Municipal // CF Peralada

• Vora el descans. Un autogol de Sergio García (Palamós) obria el marcador per al Peralada a prop del final del primer temps... i el gol de David Serrano (el 4t del curs) certificava la victòria poc després de la represa.

• Set partits. Encadena el Peralada sumant amb continuïtat: 4 victòries i 3 empats, 15 punts de 21 possibles que han situat els empordanesos a prop dle líder... i ja amb +15 sobre el cinquè classificat. La confirmació del play-off és a prop... la lluita pel campionat, també.

• 507 minuts. Encadena el Peralada (i el seu porter titular, Gianni Cassaro) sense encaixar un gol. Són més de cinc partits sencers, des de la diana d'Elhadji Bandeh per al Cerdanyola a la J25 (el passat 12 de febrer).

• Zona alta. El Palamós continua en una posició privilegiada. És setè i té la quarta plaça 6 punts per sobre... no es pot donar res per perdut.

Repàs general
  • Moviments als Golejadors. Molt de moviment entre els golejadors que queden per sota de Marc Mas. Elhadji Bandeh (Cerdanyola) continua en ratxa i ja suma 14 dianes, segon màxim anotador del grup. I fins a quatre jugadors assolien els 12 gols en aquesta J30: són Víctor Oribe i Aday Benítez (Vilafranca), Sergio Álvarez (Olot) i Sekou Gassama (Sant Andreu). David Toro (Sant Andreu) anotava el seu 9è gol i Santi Triguero (Vilafranca) en suma 6. Un total de dos futbolistes (Éric Reverter i Sergio Ginés) han obert el seu compte golejador en aquesta J30.

• Gols destacats. Ens quedem amb el tercer de Víctor Oribe (Vilafranca) i el de Jorge Muñoz (Sant Andreu). [No hem vist imatges encara de La Jonquera-Sabadell, ni del Peralada-Palamós]

• 689 gols. Els 22 gols de la J30 han fet abaixar una mica més la mitjana anotadora. Se situa als 2'30 gols per partit de mitjana, molt inferior als del curs passat (2'67 a final de curs). Fins ara s'han marcat 76 gols menys que els anotats a les trenta primeres jornades del curs passat (765).

• Millor local: Peralada (38 de 48, 79'17% dels punts) | Pitjor local: Sabadell B (12 de 45, 26'67%)

• Millor visitant: Olot (30 de 45, 66'67%) | Pitjor visitant: Júpiter (7 de 45, 15'56%)

• Victòries locals 44% | Empats 32% | Victòries visitants 25%

• Respecte el curs passat, pugen un punt els triomfs locals (43% a finals del curs passat); pugen molt els empats (27% a la 15/16) i hi ha un descens clar de les victòries visitants, que el curs passat es van produir al 31% dels partits.

• Màxim golejador: Olot (57) | Menys golejat: Peralada (17)

• Menys golejador: La Jonquera (14) | Més golejat: Sabadell B (46)

• Rendibilitat. Tot i perdre, continua sent l'equip més rendible quant a gols anotats La Jonquera. Per cada gol marcat ha sumat 2'21 punts de mitjana: 14 gols, 31 punts per als empordanesos.

• Camp on es veuen més gols. Se situa ara al capdavant de la dada el Municipal d'Olot. En quinze partits disputats al camp olotí s'han vist 47 gols, 3'13 dianes per partit de mitjana. En canvi, Les Forques continua sent el camp que ha vist menys gols: ara és un per partit de mitjana (16 en 16 partits).