dimecres, 6 de desembre del 2017

#CatUEFA | El cicle torna a començar

El Joan Baptista Milà de Sant Boi de Llobregat acull, entre divendres i diumenge, la disputa del grup C de la primera fase estatal de la Copa de les Regions UEFA. Un grup del qual és amfitrió Catalunya, que s'enfrontarà a Navarra (divendres) i a Extremadura (diumenge). Dos anys després de caure a Múrcia a la mateixa fase, els de Toni Almendros buscaran a casa el pas a una fase intermèdia que el campió d'aquest grup disputarà contra el campió del grup B. Un duel, a dos partits, previ a la fase final, que es disputarà la propera primavera.


La CatUEFA torna a competir oficialment dos anys després // FCF

La competició a Tercera Divisió s'atura aquest proper cap de setmana però el futbol (i els futbolistes) en clau #3div5 viurà una cita de pes: la selecció Catalana UEFA (el combinat català amateur) torna a la competició oficial després de dos anys amb la disputa de la primera fase estatal de la Copa de les Regions UEFA.

La selecció catalana UEFA reuneix jugadors del futbol amateur (principalment de Tercera, tot i que en algunes convocatòries han assistit jugadors de Primera Catalana) d'equips que no poden ser filials. Per tant, fins a 17 equips de Tercera tenen jugadors convocables (tots menys els filials: Espanyol B, Pobla de Mafumet i Reus B Cambrils).


Del 8 al 10 de desembre, al Joan Baptista Milà de Sant Boi de Llobregat, els combinats de Navarra i Extremadura seran els rivals de la selecció catalana, entrenada per Toni Almendros, en aquest primer assalt de la fase estatal de la màxima competició continental del futbol amateur, de caràcter bianual.


Aquests són els horaris d'aquesta primera fase estatal de la Copa de les Regions UEFA:


GRUP C

DIVENDRES, 8 DE DESEMBRE
11.30h Navarra-Catalunya

DISSABTE, 9 DE DESEMBRE

11.30h Extremadura-Navarra

DIUMENGE, 10 DE DESEMBRE

11.30h Catalunya-Extremadura

El vencedor del grup (criteri de lligueta, en aquest format triangular), es classificarà per a una fase intermèdia... més avall ho expliquem!


Els 18 convocats

Un dels onzes dels duels amistosos previs a aquesta cita, a Badalona // FCF

Aquest passat dilluns la FCF feia oficial la llista de convocats per a aquesta primera fase estatal d'un nou cicle de la Copa Regions UEFA. Provenen de 9 equips de Tercera Divisió. 


L'Europa és l'equip més representat, amb 4 futbolistes, seguit del Prat que en cedeix 3; n'aporten dos el Sant Andreu, l'Horta, l'Hospitalet i el Terrassa, i hi ha un futbolista del Vilafranca, el Santboià i l'Ascó.


El futbolista més veterà és David Cárdenas, que té 32 anys; el més jove, Eudald Vergés, que té 20 anys; de fet, hi ha tres futbolistes nascuts el 1997; també tenen 20 anys Eudald Adri Lledó i Javi Navarro.


Quant a experiència amb la selecció en fases oficials, hi ha un total de sis futbolistes que debuten (Sergio Castillo, Eudald Vergés, Diego Garzón, Adri Lledó, Manuel Raíllo i Javi Navarro).


Entre els altres 12, diferents variants: els més experimentats a la CatUEFA són Putxi (8a participació), Alex Cano (7a), Jose Segovia i Óscar Muñoz (3a per a cadascun dels dos). 


La curiositat és per a David Cárdenas: torna a una convocatòria oficial més de cinc anys després de la darrera... en què va alçar la copa de campions estatals, a Astúries, l'abril de 2012.


La llista completa la formen els següents futbolistes:


Porters

José Segovia
UE Sant Andreu
13/04/1991 (26 anys)
Fases oficials anteriors: 3 (Cornellà, Segòvia i Múrcia)

Miguel Ramos

FC Vilafranca
05/10/1986 (31 anys)
Fases oficials anteriors: 2 (Moldàvia i Múrcia)

Defenses

Alex Cano ha exercit de capità de la selecció diversos cops // FCF

Alex Cano

CE Europa
07/03/1988 (29 anys)
Fases oficials anteriors: 7 (Vila-joiosa, Astúries, Kíev, Vèneto, Cornellà, Segòvia i Moldàvia)

Sergio Castillo

UA Horta
01/03/1992 (25 anys)
Fases oficials anteriors: Debutant

Eudald Vergés

CE l'Hospitalet
08/05/1997 (20 anys)
Fases oficials anteriors: Debutant

Aitor Lario

AE Prat
02/11/1991 (26 anys)
Fases oficials anteriors: 1 (Múrcia)

David Cárdenas

FC Santboià
02/02/1985 (32 anys)
Fases oficials anteriors: 2 (Vila-joiosa i Astúries)

Diego Garzón

AE Prat
03/07/1996 (21 anys)
Fases oficials anteriors: Debutant

Migcampistes

Adri Lledó
UA Horta
03/03/1997 (20 anys)
Fases oficials anteriors: Debutant


Putxi és un clàssic de la selecció... no ha faltat mai... des del 2011 // FCF

Gerard Puigoriol 'Putxi'

AE Prat
06/05/1991 (26 anys)
Fases oficials anteriors: 8 (Vila-joiosa, Astúries, Kíev, Vèneto, Cornellà, Segòvia, Moldàvia i Múrcia)


Alex Fernández torna a una llista oficial tres anys després // FCF

Álex Fernández

Terrassa FC
11/12/1990 (26 anys)
Fases oficials anteriors: 1 (Segòvia)


Nils Puchades serà a Sant Boi // FCF

Nils Puchades

Terrassa FC
24/12/1989 (27 anys)
Fases oficials anteriors: 1 (Moldàvia)

Atacants

Sergi Moreno
FC Ascó
21/09/1992 (25 anys)
Fases oficials anteriors: 1 (Múrcia)

Manuel Raíllo
CE Europa
29/08/1990 (27 anys)
Fases oficials anteriors: Debutant

Óscar Muñoz

UE Sant Andreu
04/03/1987 (30 anys)
Fases oficials anteriors: 3 (Vèneto, Cornellà i Segòvia)


Fernando Velillas és el màxim golejador europeu de la selecció // FCF

Fernando Velillas

CE l'Hospitalet
21/07/1986 (31 anys)
Fases oficials anteriors: 2 (Cornellà i Moldàvia)

David Jiménez

CE Europa
29/06/1992 (25 anys)
Fases oficials anteriors: 2 (Cornellà i Segòvia)

Javi Navarro

CE Europa
01/01/1997 (20 anys)
Fases oficials anteriors: Debutant

El seleccionador
Toni Almendros obre la seva quarta Copa Regions // FCF

Toni Almendros Gallego (Castelldefels, 20 d'agost de 1964) inicia la seva quarta Copa de les Regions UEFA en la segona etapa en què és al capdavant de la selecció catalana amateur. En la seva primera etapa (2005-2007) es quedava amb el regust amarg de la derrota a la final estatal del 2006 contra Euskadi.


En el seu retorn (des del 2011) ha liderat des de la banqueta l'etapa triomfant de la selecció, amb tres fases guanyades consecutives (amb el primer campionat estatal a Astúries, el 2012, i l'estrena europea a Kíev, l'octubre d'aquell mateix any). Va dirigir l'equip a la recordada fase final europea del Vèneto (juny de 2013), en què els catalans queien a la final contra el conjunt amfitrió, als penals.


A la seva segona Copa de les Regions UEFA repetia el campionat estatal (títol a Segòvia l'abril de 2014, després d'haver superat la fase inicial a Cornellà), però tastava l'amargor en la primera derrota encaixada com a seleccionador en gairebé tres anys: a Moldàvia, a la fase intermèdia europea (el setembre següent), la derrota contra Irlanda del Nord deixava els catalans a les portes de repetir fase final continental.


La tercera aparició era breu: a Múrcia, el desembre de 2015, la selecció cedia als dos partits, davant els amfitrions i contra Castella-la Manxa, i queia a la primera fase estatal, fet que ha implicat dos anys sense duels oficials i una llarga espera fins al retorn a la competició.



Ara, en un entorn que li és familiar, per la seva vinculació amb el futbol del Baix Llobregat, Almendros inicia el quart cicle consecutiu al capdavant del combinat del futbol català.

La prèvia

Els amistosos de la catalana UEFA es van obrir a Badalona // FCF

Catalunya ha jugat tres partits de preparació en aquest inici de curs 2017/2018, un contra un Segona B, un altre davant el líder de Tercera i un tercer davant el primer classificat del grup 2 de Primera Catalana. Recuperem els tres duels:




Els altres grups, la fase intermèdia i la fase final
Aquesta primera fase està dividida en sis grups de tres seleccions cadascuna. Només La Rioja no participa en aquest campionat estatal. Hi ha quatre grups en què el campió accedirà a una fase intermèdia, són els següents (l'amfitrió és al capdavant).

A: Astúries - Galícia - Cantàbria
B: Castella Lleó - Canàries - Melilla
C: Catalunya - Navarra - Extremadura
D: València - Múrcia - Andalusia 


Passaran directament a la fase final els vencedors dels següents grups (també amb els amfitrions al davant).

E: Madrid - Castella la Manxa - Ceuta


F: Euskadi - Balears - Aragó

Fase intermèdia
Com dèiem, si Catalunya s'imposa al grup C accedirà a una fase intermèdia. Serà a doble partit, entre els mesos de gener i febrer (la RFEF fixa el 28 de febrer de 2018 com a data límit per resoldre la fase). El vencedor del grup A s'enfrontarà al campió del D; el guanyador del grup C (en què hi ha Catalunya) tindrà com a rival el guanyador del triangular del grup B, en què s'enfronten Castella Lleó, Canàries i Melilla.

Els campions dels grups E i F, i els vencedors d'aquestes dues fases (o eliminatòries, gairebé podríem dir) intermèdies disputaran la fase final estatal, que decidirà el campió, en format de final a quatre, el cap de setmana de Setmana Santa, entre el 30 de març i l'1 d'abril.

I després, què?

El campió estatal disputarà, la tardor de 2018, la fase intermèdia europea. S'enfrontarà a tres seleccions regionals més del continent... si la supera, accedirà a la fase final, amb vuit combinats lluitant pel títol, eljuny de 2019. Catalunya ha disputat dues fases intermèdies europees en l'últim lustre: va superar la de Kíev (octubre 2012) i va caure a la de Moldàvia (setembre 2014).

D'on venim
Els jugadors de la selecció celebren l'últim gol oficial, de Putxi a Múrcia // Álvaro Montoliu - FCF

La selecció catalana UEFA de Toni Almendros inicia el tercer cicle de la Copa de les Regions UEFA amb el tècnic. Repassem, amb els articles que hem anat fent a tercera.cat, els èxits més recents:


Què és la Copa Regions UEFA?

Turquia va acollir l'última fase final de la Copa Regions UEFA // Sportsfile - UEFA.com

Potser és una pregunta que sempre us heu fet, o que ja us hem respost diversos cops... si sou de la segona opció, passeu directament a "Els campions".


La Copa de les Regions UEFA (UEFA Regions' Cup en la denominació oficial) és una competició bianual destinada a donar difusió al futbol amateur del continent. Se celebra des de 1999, i pel fet de ser bianual (es decideix als finals de curs dels anys senars, i l'actual edició conclourà el 2019) en 18 anys de funcionament ha conegut fins ara deu campions, amb una sola repetició fins ara, la del Vèneto, campió el 1999 i el 2013, en la final en què superava Catalunya als penals.


En el cas de l'Estat espanyol, la competició inclou dues o tres fases estatals: aquesta inicial, que se sol celebrar durant els primers caps de setmana de desembre; la fase intermèdia, que enfronta campions de dos grups, i que afectarà els catalans si superen aquesta ronda; i la fase final, una final a quatre que se celebra durant la Setmana Santa. Les fases inicials se succeeixen en anys senars (obrint el cicle d'una nova edició de la Copa, que es resol els mesos de juny dels mateixos anys senars), i les finals, en anys parells.


El campió estatal accedeix a la competició continental, en què també hi ha els altres campions europeus. Per filtrar fins als vuit combinats que disputaran la fase final, la UEFA organitza una fase intermèdia, amb 8 grups, en què els campions de grup accedeixen a la cita decisiva. Aquesta fase intermèdia es disputa al tram inicial del curs en què toca decidir un nou campió. Com que la Copa de les Regions UEFA sempre finalitza l'estiu dels anys senars, la fase intermèdia se sol disputar a la tardor dels anys parells.


Els vuit combinats europeus que accedeixen a la fase final es disputen el títol en una cita de 10 dies, amb un dels participants actuant com a amfitrió. Així, el mes de juny dels anys senars la Copa de les Regions UEFA culmina després de gairebé dos anys.


Exemple amb els cicles en què la selecció catalana UEFA arribava a les fases continentals:


8a Copa de les Regions UEFA (2011-2013)

Fase inicial estatal: Catalunya s'imposa al seu grup disputat a la Vila-joiosa, desembre de 2011
Fase final estatal: Catalunya és campiona estatal a Astúries, abril de 2012
Fase intermèdia europea: Catalunya s'imposa a Kíev, octubre de 2012
Fase final europea: Catalunya, subcampiona al Vèneto; cau contra els amfitrions als penals, juny de 2013

9a Copa de les Regions UEFA (2013-2015)

Fase inicial estatal: Catalunya s'imposa al seu grup disputat a Cornellà, desembre de 2013
Fase final estatal: Catalunya és campiona estatal a Segòvia, abril de 2014
Fase intermèdia europea: Catalunya cau a Moldàvia, setembre de 2014
Fase final europea: sense participació catalana, s'imposa el representant irlandès, juliol de 2015 

Els campions

Zagreb, l'últim campió // Sportsfile - UEFA.com

Aquests són els deu campions de la Copa de les Regions UEFA:

  • Vèneto, Itàlia (1999)
  • Moràvia, República Txeca (2001)
  • Piemont i Vall d'Aosta, Itàlia (2003)
  • País Basc, Espanya (2005)
  • Dolnoslaski, Polònia (2007)
  • Castella i Lleó, Espanya (2009)
  • Braga, Portugal (2011)
  • Vèneto, Itàlia (2013)
  • Regió Est, Irlanda (2015)
  • Zagreb, Croàcia (2017)

Els representants italians s'han endut tres edicions del torneig, els espanyols dos, i un triomf per als campions estatals de la República Txeca, Polònia, Portugal, Irlanda i Croàcia.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada