dimecres, 28 de febrer del 2018

La #CatUEFA busca la final a quatre

La selecció catalana UEFA disputa aquest dimecres (20h) a l'Estadi Helmántico de Salamanca (canvi d'última hora per la neu caiguda al Ruta de la Plata de Zamora), la tornada de la fase intermèdia estatal de la Copa Regions UEFA davant Castella i Lleó, després del triomf de l'anada al Narcís Sala (3-1). L'objectiu: obtenir bitllet per disputar la final a quatre estatal, prevista per la Setmana Santa.

Catalunya és a 90 minuts de tornar a una fase final estatal // Alex Gallardo - FCF.cat

Aquest és l'horari del partit:

COPA REGIONS UEFA
FASE INTERMÈDIA ESTATAL, TORNADA
DIMECRES, 28 DE FEBRER
20h Castella i Lleó-Catalunya

La neu rebia l'expedició catalana a Zamora aquest mateix dimarts, i protagonitzava la sessió d'entrenament dels homes de Toni Almendros. Vídeo de la FCF:





El partit d'anada

Els gols de Ton Alcover, de falta; Aitor Lario, de penal, i de Xavi Ferrón als minuts finals donaven un marge de dos gols per als catalans al duel disputat al Narcís Sala el passat 31 de gener (3-1). Les images, via FCF:



Els 18 convocats
L'onze inicial del partit d'anada // Alex Gallardo - FCF.cat

Aquest passat dilluns la FCF feia oficial la llista de convocats per a l'anada d'aquesta fase intermèdia estatal de la Copa Regions UEFA. Són 18 futbolistes que provenen de 11 equips de Tercera Divisió. 

El Sant Andreu és l'equip més representat, amb 4 futbolistes; n'aporta 3 el Terrassa; hi ha un parell de futbolistes de l'Europa i l'Hospitalet; i hi ha un futbolista del Vilafranca, el Figueres, l'Ascó, l'Horta, el Prat, el Santfeliuenc i el Vilassar de Mar.


Destaquen absències de pes com les de Gerard Puigoriol 'Putxi'. 
El migcampista del Prat no s'ha perdut cap cita oficial des del curs 2011/2012. Tampoc hi és Alex Cano, que ja es va perdre l'anada per lesió, ni David Cárdenas, capità al títol estatal de 2012 i que va reornar a una convocatòria oficial per al partit d'anada. En aquesta tornada de fase intermèdia hi ha dos debutants (Juanjo Prior i Yaya Sidibé) en una convocatòria oficial de la selecció catalana amateur.



L'entrenament previ a Zamora era passat per neu // Álvaro Montoliu - FCF.cat

Respecte l'anada, repeteixen 12 futbolistes i hi ha, per tant, sis novetats. 

La llista completa la formen els següents futbolistes (comptem aquesta fase com a una, amb anada i tornada; per tant, el duel del Narcís Sala no apareix a "Fases oficials anteriors" i els Debutants podrien haver-se estrenat ja al partit d'anada). En negreta, novetats respecte a la convocatòria de l'anada:


Porters

José Segovia
UE Sant Andreu
13/04/1991 (26 anys)
Fases oficials anteriors: 4 (Cornellà, Segòvia, Múrcia i Sant Boi)

Miguel Ramos

FC Vilafranca
05/10/1986 (31 anys)
Fases oficials anteriors: 3 (Moldàvia, Múrcia i Sant Boi)

Defenses


Yaya Sidibé

Terrassa FC
27/11/1996 (21 anys)
Fases oficials anteriors: Debutant

Aitor Lario

AE Prat
02/11/1991 (26 anys)
Fases oficials anteriors: 2 (Múrcia i Sant Boi)

Juanma Miranda

UE Sant Andreu
01/03/1994 (23 anys)
Fases oficials anteriors: Debutant

Pep Mateu

UE Vilassar de Mar
30/11/1996 (21 anys)
Fases oficials anteriors: Debutant

Joan Noguera

UE Sant Andreu
05/12/1991 (26 anys)
Fases oficials anteriors: Debutant

Eudald Vergés

CE L'Hospitalet
08/05/1997 (20 anys)
Fases oficials anteriors: 1 (Sant Boi) 

Migcampistes

Adri Lledó
UA Horta
03/03/1997 (20 anys)
Fases oficials anteriors: 1 (Sant Boi)

Juanjo Prior

Santfeliuenc FC
19/03/1982 (35 anys)
Fases oficials anteriors: Debutant


Nils Puchades anotava 3 gols a Sant Boi // Alex Gallardo - FCF

Nils Puchades

Terrassa FC
24/12/1989 (28 anys)
Fases oficials anteriors: 2 (Moldàvia i Sant Boi)

Carlos Guzmán

Terrassa FC
02/09/1990 (27 anys)
Fases oficials anteriors: 3 (Segòvia, Moldàvia i Múrcia)

Antoni 'Ton' Alcover

UE Sant Andreu
17/01/1990 (28 anys)
Fases oficials anteriors: Debutant

Atacants

Manuel Raíllo
CE Europa
29/08/1990 (27 anys)
Fases oficials anteriors: 1 (Sant Boi)


Fernando Velillas és el màxim golejador europeu de la CatUEFA // Alex Gallardo - FCF

Fernando Velillas

CE l'Hospitalet
21/07/1986 (31 anys)
Fases oficials anteriors: 3 (Cornellà, Moldàvia i Sant Boi)

David Jiménez

CE Europa
29/06/1992 (25 anys)
Fases oficials anteriors: 3 (Cornellà, Segòvia i Sant Boi)

Sergi Moreno

FC Ascó
21/09/1992 (25 anys)
Fases oficials anteriors: 2 (Múrcia i Sant Boi)

Xavi Ferrón

UE Figueres
12/03/1993 (24 anys)
Fases oficials anteriors: Debutant

El seleccionador
Toni Almendros obre la seva quarta Copa Regions // FCF

Toni Almendros Gallego (Castelldefels, 20 d'agost de 1964, 53 anys) viu la seva quarta Copa de les Regions UEFA en la segona etapa en què és al capdavant de la selecció catalana amateur. En la seva primera etapa (2005-2007) es quedava amb el regust amarg de la derrota a la final estatal del 2006 contra Euskadi.


En el seu retorn (des del 2011) ha liderat des de la banqueta l'etapa triomfant de la selecció, amb tres fases guanyades consecutives (amb el primer campionat estatal a Astúries, el 2012, i l'estrena europea a Kíev, l'octubre d'aquell mateix any). Va dirigir l'equip a la recordada fase final europea del Vèneto (juny de 2013), en què els catalans queien a la final contra el conjunt amfitrió, als penals.


A la seva segona Copa de les Regions UEFA repetia el campionat estatal (títol a Segòvia l'abril de 2014, després d'haver superat la fase inicial a Cornellà), però tastava l'amargor en la primera derrota encaixada com a seleccionador en gairebé tres anys: a Moldàvia, a la fase intermèdia europea (el setembre següent), la derrota contra Irlanda del Nord deixava els catalans a les portes de repetir fase final continental.


La tercera aparició era breu: a Múrcia, el desembre de 2015, la selecció cedia als dos partits, davant els amfitrions i contra Castella-la Manxa, i queia a la primera fase estatal, fet que ha implicat dos anys sense duels oficials i una llarga espera fins al retorn a la competició.


Amb el retorn a la competició oficial, en un entorn que li era familiar, per la seva vinculació amb el futbol del Baix Llobregat, Almendros iniciava el quart cicle consecutiu al capdavant del combinat del futbol català amb empat i victòria (o golejada) a la primera fase disputada a Sant Boi de Llobregat. Ara viu la resolució d'una fase intermèdia que li podria permetre viure la seva quarta final a quatre estatal.


La fase final
Aquesta fase intermèdia consisteix en dues eliminatòries a doble partit, que queden resoltes aquest mes de febrer, i que deixaran definida la final a quatre estatal. De fet, només falta per confirmar un bitllet, el que es decidirà  a Salamanca: la selecció del País Valencià va superar Galícia a l'altra eliminatòria a doble partit. Aquesta final a quatre es disputarà el cap de setmana de Setmana Santa (entre el 30 de març i l'1 d'abril), en una seu per definir, un cop es coneguin els quatre candidats al títol.

Fase intermèdia (a doble partit, anada el 31 de gener): 
Galícia 1-3 València (1-2 a l'anada / 1-0 a la tornada)
Catalunya-Castella Lleó (3-1 a l'anada)


Són a la fase final:
Castella-la Manxa
Aragó
València

Catalunya a les fases estatals
Des que es disputa una fase estatal de la Copa Regions (el curs 1999-2000, ja que en la primera edició la FEF va enviar el combinat madrileny a la fase europea sense disputar cap fase estatal abans), Catalunya ha arribat quatre cops a la fase final. L'ha guanyat dos cops... i ha exercit d'amfitrió una vegada, el 2008, quan va caure a semifinals. Repassem l'historial de la selecció catalana en aquesta fase estatal de la Copa de les Regions UEFA:

2000: 1a fase
2002: 1a fase
2004: 1a fase
2006: Subcampió (a Biscaia)
2008: Semifinals (al Vendrell)
2010: 1a fase
2012: CAMPIÓ (a Astúries)
2014: CAMPIÓ (a Segòvia)
2016: 1a fase
2018: En joc, fase intermèdia

I després, què?
El campió estatal disputarà, la tardor de 2018, la fase intermèdia europea. La UEFA ja ha sortejat la disposició de grups i campions i se sap que el campió estatal jugarà al Grup 6, amb els campions d'Ucraïna, l'Azerbaidjan i Finlàndia. Si supera aquesta ronda, accedirà a la fase final, amb vuit combinats lluitant pel títol, el juny de 2019. Catalunya ha disputat dues fases intermèdies europees els últims anys: va superar la de Kíev (octubre 2012) i va caure a la de Moldàvia (setembre 2014).

D'on venim
Els jugadors de la selecció celebren l'últim gol oficial, de Putxi a Múrcia // Álvaro Montoliu - FCF

La selecció catalana UEFA de Toni Almendros ha iniciat el quart cicle de la Copa de les Regions UEFA amb el tècnic. Repassem, amb els articles que hem anat fent a tercera.cat, els èxits més recents:





Què és la Copa Regions UEFA?

Turquia va acollir l'última fase final de la Copa Regions UEFA // Sportsfile - UEFA.com

Potser és una pregunta que sempre us heu fet, o que ja us hem respost diversos cops... si sou de la segona opció, passeu directament a "Els campions".


La Copa de les Regions UEFA (UEFA Regions' Cup en la denominació oficial) és una competició bianual destinada a donar difusió al futbol amateur del continent. Se celebra des de 1999, i pel fet de ser bianual (es decideix als finals de curs dels anys senars, i l'actual edició conclourà el 2019) en 18 anys de funcionament ha conegut fins ara deu campions, amb una sola repetició fins ara, la del Vèneto, campió el 1999 i el 2013, en la final en què superava Catalunya als penals.


En el cas de l'Estat espanyol, la competició inclou dues o tres fases estatals: aquesta inicial, que se sol celebrar durant els primers caps de setmana de desembre; la fase intermèdia, que enfronta campions de dos grups, i que afectarà els catalans si superen aquesta ronda; i la fase final, una final a quatre que se celebra durant la Setmana Santa. Les fases inicials se succeeixen en anys senars (obrint el cicle d'una nova edició de la Copa, que es resol els mesos de juny dels mateixos anys senars), i les finals, en anys parells.


El campió estatal accedeix a la competició continental, en què també hi ha els altres campions europeus. Per filtrar fins als vuit combinats que disputaran la fase final, la UEFA organitza una fase intermèdia, amb 8 grups, en què els campions de grup accedeixen a la cita decisiva. Aquesta fase intermèdia es disputa al tram inicial del curs en què toca decidir un nou campió. Com que la Copa de les Regions UEFA sempre finalitza l'estiu dels anys senars, la fase intermèdia se sol disputar a la tardor dels anys parells.


Els vuit combinats europeus que accedeixen a la fase final es disputen el títol en una cita de 10 dies, amb un dels participants actuant com a amfitrió. Així, el mes de juny dels anys senars la Copa de les Regions UEFA culmina després de gairebé dos anys.


Exemple amb els cicles en què la selecció catalana UEFA arribava a les fases continentals:


8a Copa de les Regions UEFA (2011-2013)

Fase inicial estatal: Catalunya s'imposa al seu grup disputat a la Vila-joiosa, desembre de 2011
Fase final estatal: Catalunya és campiona estatal a Astúries, abril de 2012
Fase intermèdia europea: Catalunya s'imposa a Kíev, octubre de 2012
Fase final europea: Catalunya, subcampiona al Vèneto; cau contra els amfitrions als penals, juny de 2013

9a Copa de les Regions UEFA (2013-2015)

Fase inicial estatal: Catalunya s'imposa al seu grup disputat a Cornellà, desembre de 2013
Fase final estatal: Catalunya és campiona estatal a Segòvia, abril de 2014
Fase intermèdia europea: Catalunya cau a Moldàvia, setembre de 2014
Fase final europea: sense participació catalana, s'imposa el representant irlandès, juliol de 2015 

Els campions

Zagreb, l'últim campió // Sportsfile - UEFA.com

Aquests són els deu campions de la Copa de les Regions UEFA:

  • Vèneto, Itàlia (1999)
  • Moràvia, República Txeca (2001)
  • Piemont i Vall d'Aosta, Itàlia (2003)
  • País Basc, Espanya (2005)
  • Dolnoslaski, Polònia (2007)
  • Castella i Lleó, Espanya (2009)
  • Braga, Portugal (2011)
  • Vèneto, Itàlia (2013)
  • Regió Est, Irlanda (2015)
  • Zagreb, Croàcia (2017)

Els representants italians s'han endut tres edicions del torneig, els espanyols dos, i un triomf per als campions estatals de la República Txeca, Polònia, Portugal, Irlanda i Croàcia.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada